Honderd jaar PZEM te zien in oude brandspuithuis van Serooskerke

Dit jaar bestaat de PZEM, de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij, 100 jaar en dat wordt gevierd met een tentoonstelling in Serooskerke in het oude brandspuithuis. De expositie gaat over de tijd van omstreeks 1919 tot begin jaren negentig van de vorige eeuw.

De tentoonstelling is ingericht door Erik Wijkhuis die bij de PZEM ging werken toen hij 17 jaar was. Hij verzamelde vanaf dat moment allerlei spullen van het bedrijf. "En toen ik met het idee kwam voor deze tentoonstelling, kreeg ik van heel veel mensen spulletjes van het oude PZEM."

Er is bestek en serviesgoed te zien dat toen gebruikt werd in de kantine van het gebouw, maar ook uniformen die de werklieden toen droegen. En er zijn uiteraard foto's van die tijd en gereedschap dat toen werd gebruikt.

Een opvallend object zijn kop en schotels met lepeltjes. "Die komen uit de kantine. Nee je mocht ze natuurlijk niet meenemen toen, maar ik heb ze nu wel," zegt Erik met een lach.

De N.V. PZEM, Provinciale Zeeuwsche Electriciteits-Maatschappij, werd in 1919 opgericht als provinciaal elektriciteitsbedrijf. Doel was om de verdere elektrificatie van de provincie te realiseren, in het bijzonder het platteland.

In 1970 werd de naam - na overname van de Zeeuwse Gasmaatschappij, gewijzigd in Provinciale Zeeuwse Energie-Maatschappij. In 1990 ging het bedrijf op in DELTA. De grootste aandeelhouder van de PZEM was de provincie Zeeland. Enkele gemeenten hadden kleinere aandelen in de NV.

In 1969 besloot de PZEM een kerncentrale te bouwen bij Borssele, in combinatie met een overeenkomst voor de levering van grote hoeveelheden elektriciteit tegen een lage prijs aan een in Zeeland te bouwen vestiging van de aluminiumproducent Pechiney (latere Zalco). De kerncentrale Borssele kwam in 1973 in bedrijf.

100 jaar in mei

De tentoonstelling werd zaterdagmiddag geopend door de huidige directeur van de PZEM, Frank Verhagen. "Ik vind het prachtig dat iemand dit doet op eigen initiatief, en het is een eerste aanzet tot de viering van 100 jaar PZEM in mei."

De tentoonstelling is te zien van 23 april tot en met 4 mei.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
100 jaar PZEM serooskerke (W)
Deel dit artikel:

Reageren