'Zeewater in natuurgebieden leidt tot een verdord en verzilt landschap'

Is het verstandig om zeewater toe te laten in onze natuurgebieden? Stichtingen Red Onze Polders en De Levende Delta denken van niet. Ze maken zich zorgen over de problemen die klimaatverandering met zich meebrengt, zoals langdurige droogte. In een brief vragen ze het provinciebestuur de genomen besluiten rondom verzilting terug te draaien.

Bestuurders steken de dijk door bij natuurgebied het Zwin. (foto: Omroep Zeeland)

Zo pleiten de stichtingen om het Volkerak-Zoommeer zoet te houden. "Maar we willen ook de nadruk leggen op de Hedwige, Waterdunen, de Zwinpolder en Perkpolder", zegt Annette Waverijn van De Levende Delta. Voor het Zwin is het te laat, daar werd de dijk begin februari doorgestoken. "Maar Breskens polder en de Hedwige, die zijn nog niet doorgestoken."

'Zuinig op zoetwater'

"We moeten uiterst zuinig gaan worden op het zoet water", zegt Waverijn, verwijzend naar het neerslagtekort dat er nu nog steeds is. "Wij vinden dat het land niet verder mag verzilten of er zout water binnengelaten mag worden."

Waverijn: Het is de vraag of, behalve de natuurschade, ook de economische schade zal zijn te repareren.

De stichtingen zijn bang dat de verzilting niet alleen de landbouw zal treffen, maar de hele natuur. "Wanneer de zoetwatervoorraad wordt aangetast en de bodem verder verzilt door de inlaat van steeds meer zeewater zal er in de nabije toekomst een verdord en verzilt landschap ontstaan, waarin het wonen, werken en leven niet aangenaam meer zal zijn."

'Nog niet te laat'

Daarom verzoeken de stichtingen de provincie om de besluitvorming rondom het toelaten van zeewater terug te draaien. "Het is nog niet te laat, maar wél vijf voor twaalf." Volgens de stichtingen is het nog maar de vraag of, behalve de natuurschade, ook de economische schade zal zijn te repareren, als de provincie doorgaat met haar plannen.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren