Van 370 kilo naar 30 kilo afval per persoon, Sluis gaat afvalinzameling aanpakken

Plastic afval wordt in de gemeente Borsele thuis opgehaald
Plastic afval wordt in de gemeente Borsele thuis opgehaald © Omroep Zeeland
Daarom heeft de gemeente een ontwerp 'Grondstoffenplan 2019 - 2023' opgesteld. Als het plan doorgaat, krijgen huishoudens een nieuwe grijze minicontainer die nog maar één keer per maand wordt geleegd, in plaats van iedere twee weken.

Plastic vaker opgehaald

Plastic daarentegen zal juist vaker opgehaald worden: eens per twee weken in plaats van iedere maand. De inzameling van gft-afval blijft hetzelfde: om de twee weken.
Huishoudens in hoogbouw en aan de kust kunnen gebruikmaken van ondergrondse verzamelcontainers. Ze krijgen een pas waarmee kan worden bijgehouden hoe vaak de bewoners daar gebruik van maken.
Vanaf volgend jaar worden grijze minicontainers en ondergrondse containers en verzamelcontainers geplaatst. Halverwege 2021 moeten de verschillende soorten containers geplaatst zijn. Vanaf januari 2021 wordt het restafval minder vaak opgehaald en het plastic afval vaker.

270 kilo per persoon per jaar minder

De nieuwe manier van inzamelingen is erop gericht om afval - denk aan oud papier, gft, plastic, drankenkartons - zo gescheiden mogelijk in te zamelen en zo het restafval in de grijze container vermindert.
Het is de bedoeling dat in 2020 de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner van 370 kilo naar 100 kilo per jaar daalt. In 2025 hoopt de gemeente dat een inwoner zelfs nog maar 30 kilo restafval per jaar in de prullenbak gooit.
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>