Raad van State doet dinsdag uitspraak over Brouwerseiland

De Raad van State doet volgende week dinsdagochtend uitspraak in de zaak Brouwerseiland. Dat is zeven maanden na de zitting die eind september plaatsvond.

Zo moet Brouwerseiland eruit komen te zien..Als het doorgaat. Artist impression van (foto: Zeelenberg Architectuur)

Aanvankelijk zou de Raad van State zes weken na de zittingsdagen van 26 en 27 september uitspraak doen, maar 'gezien de complexiteit van de materie rondom Brouwerseiland', zoals een persvoorlichter het verwoordde, wordt het meer dan een half jaar later.

De vele vergunningen die nodig zijn voor het project maken de zaak ingewikkeld. Daarbij komt een uitspraak van het Europese Hof over de uitstoot van stikstof die ook van invloed is op deze zaak.

Gedurfd maar omstreden

Brouwerseiland is een gedurfd, maar ook omstreden project. Op dertien kunstmatige eilandjes in het Grevelingenmeer worden 325 vakantiewoningen gebouwd. Volgens voorstanders zou Brouwerseiland 500 vaste en 715 tijdelijke banen opleveren. Tegenstanders betwijfelen dat.

Als het project doorgaat, wordt er gebouwd tegen een primaire waterkering, de Brouwersdam. Bovendien ligt de locatie, de Middenplaathaven, middenin een beschermd Natura 2000 gebied.

Raad van State in Den Haag (foto: Omroep Zeeland)

Natuurverenigingen en watersporters hadden bezwaar aangetekend tegen het project. De eersten vrezen aantasting van de natuur en surfers zijn bang dat de villa's hen letterlijk de wind uit de zeilen nemen.

De Raad van State doet op dinsdag om 10.15 uur uitspraak.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Raad van State Marcel Decraene Brouwerseiland
Deel dit artikel:

Reageren