Pulsvissers teleurgesteld nu ze kunnen fluiten naar compensatie

Pulsvissers teleurgesteld nu ze kunnen fluiten naar compensatie
Pulsvissers teleurgesteld nu ze kunnen fluiten naar compensatie © Omroep Zeeland
Woordvoerder Cas Caljouw teleurgesteld na gesprek met minister
Woordvoerder van de Zeeuwse vissers Cas Caljouw zegt na afloop van de bijeenkomst teleurgesteld te zijn. De visser zegt dat er een onzekere toekomst op de vissers afkomt. "Daarom hadden we een compensatie verwacht." Caljouw heeft nog geen idee hoe de pulsvissers nu verder moeten. "We weten zelf nog niet hoe nu verder. Iedere groep heeft z'n eigen problemen. Het lijkt nu echt afgelopen. Er lijkt nog wel een kleine mogelijkheid te zijn dat het pulsvissen toch weer goedgekeurd wordt, maar daar moeten we echt niet op rekenen."

Overstappen kan niet

Volgens Caljouw is financiële compensatie nodig. Zomaar overstappen op de oude manier kan volgens hem niet. "De onderdelen zoals de oude boomkor die zijn weg gedaan want dit pulsvissen was het helemaal." Dat betekent dat er nu op stel en sprong weer nieuw materieel aangeschaft moet worden. "Het is zoals de kolenkachel uit de jaren 50 die heeft niemand meer in de schuur staan maar binnen nu en vier weken zou je 'm weer moeten gebruiken. Dat kan toch niet."
Maar de minister weigerde om in die redenering mee te gaan. Volgens haar wist iedereen, uit alle drie de groepen, dat er vooraf geen zekerheid kon worden gegeven over pulsvissen. Ze vindt nu dat de vissers vooruit moeten kijken naar wat wel mogelijk is. En dat ze elkaar moeten vasthouden in de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden. Veel vissers kwamen na afloop teleurgesteld naar buiten: "het voelt alsof ons hoofd op het guillotineblok is gelegd!"

Lees ook: