Deze 70 meter hoge bruin-gele reuzen staan nog wel even in Vlissingen-Oost

Je ziet ze vanaf veel plekken in Zeeland al staan: de 70 meter hoge geel-bruine onderstellen voor windturbines in Vlissingen-Oost. Het zijn er inmiddels een stuk of 45 en ze hadden al lang weg moeten zijn. Maar voorlopig staan ze er nog wel even: er zijn lasfouten gemaakt en die moeten eerst geprepareerd worden voordat deze jackets de zee in kunnen om als onderstel te dienen van windturbines.

De onderstellen zijn eigendom van het Schotse energiebedrijf 'Scottish Power' en komen voor de kust van Engeland te staan. Ze werden in Dubai in elkaar gezet en hier klaar gemaakt voor transport. Volgens bronnen werden er constructiefouten ontdekt. Scottish Power wil niet op het hoe en waarom reageren.

Lasfouten

Eigenaar van de grond, BOW-terminal, waar de onderstellen staan, wel. Volgens de directeur Ludolf Reijntjes gaat het om zogeheten lasfouten. "Ze zijn nu aan het opbouwen om waar mogelijk reparatiewerkzaamheden uit te kunnen voeren en zodoende hebben ze alles met acht a negen maanden uitgesteld."

Vervoer jackets naar Engeland laat op zich wachten: er zijn lasfouten geconstateerd (foto: Fons de Maat)

Het zijn er 45 in totaal maar Reijntjes sluit niet uit dat er nog een aantal tijdelijk bijkomen. Hoewel hij vorig jaar stevig uitsprak dat ze eind 2018 weg zouden zijn houdt hij nu toch een slag om de arm. "Nee ik durf er geen harde garanties over te geven en het is mijn verantwoordelijkheid ook niet, maar ik denk dat ik met enige zekerheid kan zeggen dat ze eind dit jaar weg zullen zijn."

Daar hoopt het bedrijf op want volgend jaar staat de grond ingepland voor de bouw van windturbines voor de windparken Borssele 3 en 4.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Reageren