Lorena Wiebes verslaat titelverdedigster in wegwedstrijd Omloop van Borsele

Lorena Wiebes uit Mijdrecht heeft bij de elitevrouwen vanmiddag de internationale wegwedstrijd van de Omloop van Borsele gewonnen. In de 36e editie was zij na 139 kilometer koers te sterk voor de winnares van vorig jaar, de Italiaanse Elisa Balsamo. Natalie van Gogh uit Nieuw-Vennep kwam als derde over de finish in 's-Heerenhoek.

Vroege valpartij

Na een half uur én een vroege valpartij waarbij uitgerekend winnares Wiebes was betrokken, zat de vaart er goed in en brak het peloton in stukken.

Zie de valpartij in de tweet hieronder.

Zeventien koplopers

Zeventien dames, onder wie de Italiaanse winnares van vorig jaar Balsamo, gingen vervolgens bij Hoedekenskerke aan kop. En na anderhalf uur koersen was de voorsprong al opgelopen tot ruim een minuut.

Vol in de achtervolging

Na de laatste tussensprint van de dag - alle drie werden gewonnen door meervoudig Servisch kampioene Jelena Eric - en met een overgebleven kopgroep van veertien rensters probeerde Franziska Koch er alleen vandoor te gaan. De Duitse werd echter al snel teruggepakt. Ondertussen kwam de tweede groep steeds dichterbij. En met nog 31 kilometer voor de boeg zetten Pascale Jeuland, Elena Pirrone en Maria Giuli Confalonieri vol de achtervolging in. Ook Marieke van Witzenburg van de Zeeuwse formatie Jos Feron Lady Force vond de aansluiting bij die vrouwen. Niet veel later bestond de achtervolgende groep uit zeven rensters, met een achterstand van 1 minuut en 12 seconden op de koplopers.

De achtervolgers kwamen vervolgens dichterbij. Met nog 20 kilometer te gaan schommelde het verschil tussen de 35 en 40 seconden. Maar pal nadat de bel voor de laatste ronde had geklonken, kon de kopgroep de voorsprong weer wat vergroten. Met nog 10 kilometer voor de finish hadden de koplopers 47 seconden voorsprong en die zouden ze ook niet meer uit handen geven.

De slotkilometers

Vijf kilometer voor het einde sprintte Franziska Koch weg uit de kopgroep. Die wist haar weer terug te pakken en zo liep de finale uit op een sprint. Daarin was de ervaren Lorena Wiebes, de nummer twee van vorig jaar, dus het sterkst.

Drie Zeeuwse rensters verschenen aan de start: Quinty van de Guchte (Driewegen), Lieselotte Overdevest (Hoek) en Yva Geluk (Middelburg). Zij speelden echter geen rol van betekenis.

Voor de Zeeuwse ploeg Jos Feron Lady Force behaalde Marieke van Witzenburg uit Brielle de beste klassering. Van Witzenburg werd zestiende.

Minuut stilte

Voorafgaand aan de start hielden de renners een minuut stilte in verband met het overlijden van Robbert de Greef. De Brabantse renner van Alecto Cycling Team kreeg eind vorige maand tijdens de Omloop van de Braakman een hartstilstand en vocht sindsdien in een Antwerps ziekenhuis voor zijn leven.

Reageren