Verzetsman Jaap Rus (95) overleden

Verzetsheld Jaap Rus is overleden
Verzetsheld Jaap Rus is overleden © Omroep Zeeland
Rus was 16 jaar toen de Tweede Wereldoorlog in 1940 begon. In een uitgebreid radio-interview bij Omroep Zeeland vertelde Rus in 2016 dat in oorlogstijd steeds meer werd verboden: "Ik was bij de padvinderij, dat was Engels dus werd verboden. Ook mijn gymnastiekclub werd verboden. Vrijheid was weg, de radio moest ingeleverd worden en klokken werden gestolen."

Verzetsgroep

Rus kwam bij het verzet via een vriend. Die vroeg hem voor de verzetsgroep. "Dan sta je even te kijken. Je steekt je kop boven het maaiveld, het was gevaarlijk." De vriend moest naar Duitsland en Rus heeft hem nooit meer teruggezien. Dat hij in het verzet zat kon Rus natuurlijk tegen niemand zeggen omdat hij dan de kans liep om doodgeschoten te worden. Rus was zelf ook onderduiker, thuis en bij de buren. Ook hielp hij andere onderduikers.
Jaap Rus was een ander mens na de bevrijding. Het aanvaarden van risico's bij het nemen van besluiten is hem bijgebleven. Voor Rijkswaterstaat werkte hij mee aan de aanleg van het Kanaal door Zuid-Beveland en de Vlaketunnel. Ook was Rus betrokken bij de bouw van Oosterscheldekering.
In 2017 werd hij nog geëerd door het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. Gert Jan de Rooij van het Bevrijdingsmuseum zegt in een eerste reactie dat Rus zijn eigen rol uit bescheidenheid kleiner maakte.
Bevrijdingsmuseum: Rus minimaliseerde zijn verzetsrol een beetje

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>