Geen personentreinen Terneuzen - Gent

TERNEUZEN -
De Vlaamse regering wil gaan onderzoeken of het mogelijk is om personentreinen te laten rijden over het traject Gent-Zelzate. Nu rijden er nog uitsluitend goederentreinen.

Uitbreiding

De VVD in Terneuzen wilde, met ondersteuning van de fracties ChristenUnie, SGP en D66, het college opdragen om met de Vlaamse overheden in overleg te gaan over het uitbreiden van dat onderzoek tot het tracé Gent-Zelzate-Terneuzen. In 2011 was ook de PVV met een voorstel gekomen voor treinvervoer tussen Gent en Terneuzen.

Verschillen

Tijdens de vergadering bleek dat volgens wethouder Van Schaik het onderzoek niet verbreed kan worden. De verschillen tussen de situatie in Vlaanderen en in Zeeuws-Vlaanderen zijn te groot, benadrukte Van Schaik. "In België wordt er onderzoek gedaan naar een al bestaand spoor, waar goederen over vervoerd worden. Tussen Zelzate en Terneuzen ligt nagenoeg niks, dus dat is een hele andere situatie", legt van Schaik uit.

Investeerders

Ook zijn er op dit moment geen private investeerders te vinden om die spoorlijn in de toekomst aan te leggen. Zeeland Seaports vindt het idee van de spoorlijn niet haalbaar en ook ProRail ziet er niets in.

Transferium

Van Schaik ziet wel wat in het idee van een transferium tussen Zelzate en Gent, zodat je met de auto daar naar toe kunt om in Zelzate op de trein naar Gent te stappen. Hij zal met zijn Vlaamse collega's hierover nog in gesprek gaan. Dit idee moet nog in een commissie worden besproken.