Wie mag film Slag om de Schelde maken?

Vijf regisseurs gaan dit najaar een korte film maken over de Slag om de Schelde. Ze worden vandaag gekozen uit tien genomineerden tijdens een selectiedag in Middelburg.

Niels Bourgonje, Raimond van Soest, Matthias Hoekman, Chris de Krijger en Sven Peetoom en Justin Heyl werden gekozen om het project te maken. De gekozen projecten hebben allemaal een compleet andere invalshoek, want de historische bevrijdingsoperatie is een schatkamer van verhalen. De Slag om de Schelde is één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. De verhalen laten vooral de persoonlijke impact van de slag zien.

Het project is bedoeld voor aankomende filmmakers uit heel Nederland die met een budget van 10.000 euro en begeleiding van een bekende regisseur het project mogen maken. Fonds Cultuurparticipatie, het VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds financieren de projecten.

Ook Rotterdammers doen mee

Niet alleen Zeeuwen doen er mee, ook Sven Peetoom en Chris de Krijger uit Rotterdam zagen het project en wilden meedoen. "We hebben redelijke wat research gedaan en ik wist bijvoorbeeld niet dat heel Walcheren onder water heeft gestaan," zegt Chris. Het duo wil een film maken over een koppel dat op een bootje terecht komt op weg naar veilig gebied.

De jury, met onder andere regisseur Erik de Bruyn van Wilde Mossels, is blij met het project. "Er zijn al voldoende reportages gemaakt over de Slag, maar nog nooit fictie. Ik ben vooral heel benieuwd hoe filmmakers die het niet hebben meegemaakt, dit gaan draaien."

Jurylid Erik de Bruyn vertelt waar hij op gaat letten (foto: Omroep Zeeland)

De Slag om de Schelde; één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Britse, Canadese en Poolse troepen hebben de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens zijn voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormen in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd.

Dit project van korte films staat los van de nieuwe grote Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde die eind 2020 in première gaat. Komende najaar starten de opnames van deze grote blockbuster.

Deel dit artikel:

Reageren