ZorgSaam bouwt vijf nieuwe operatiekamers

ZorgSaam bouwt vijf nieuwe operatiekamers
ZorgSaam bouwt vijf nieuwe operatiekamers © Omroep Zeeland
De nieuwe operatiekamers zijn groter en moderner en efficiënter om in te werken. "De nieuwe ok doet niet onder voor concurrerende ziekenhuizen in Nederland in België, waar ziekenhuispaleisjes als paddenstoelen uit de grond schieten", stelde ziekenhuisdirecteur René Smit in zijn speech.
Symbolische eerste paal nieuwe operatiekamers ziekenhuis ZorgSaam.
Symbolische eerste paal nieuwe operatiekamers ziekenhuis ZorgSaam. © Omroep Zeeland
Het hele vernieuwingsproject zal twee jaar in beslag nemen. Operaties kunnen ondertussen 'door een slimme planning' gewoon uitgevoerd worden. Het eerste jaar van de nieuwbouw gebeurt dat in de huidige operatiekamers, daarna in het nieuwe complex, zodat de oude operatiekamers kunnen worden gerenoveerd. Op die plaats komt een grotere verkoeverkamer en een vijfde nieuwe operatiekamer.
Het ontwerp is vooraf getest in een proefopstelling, waarin een operatiekamer op ware grootte is nagebouwd. Zo konden de inrichting worden uitgeprobeerd en ontwerpfouten al voor het begin van de bouw worden verbeterd.

Veilig, snel en efficiënt

"Ik vind het best spannend", zegt Cis Coole, orthopedisch chirurg en lid van de medische staf van ZorgSaam, "We kijken ernaar uit als kinderen naar nieuw speelgoed. Maar het belangrijkste is dat we terechtkomen in een ok waar we veilig, snel en efficiënt kunnen werken."
Orthopedisch chirurg Cis Cools over de nieuwe operatiekamers.
Operatiekamer ziekenhuis Zorgsaam
Operatiekamer ziekenhuis Zorgsaam © Omroep Zeeland

Investering van 17,5 miljoen euro

Met de nieuwbouw en de renovatie is een investering van 17,5 miljoen euro gemoeid. ZorgSaam financiert dat met een krediet van huisbankier BNG. De bank helpt organisaties binnen de publieke sector om tegen een lage rente maatschappelijke doelstellingen te realiseren zodat de kosten voor de burgers laag zijn. Ziekenhuis Adrz koos in 2016 voor een andere financieringsconstructie. Het Goese ziekenhuis least de nieuwe operatiekamers van technologiebedrijf Siemens.
Ook de naastgelegen CSA-afdeling, waar medische instrumenten worden gereinigd, zal worden gerenoveerd. Later volgt nog een verbouwing van de patiëntenkamers. De werkzaamheden zijn onderdeel van een grootscheepse modernisering van het ziekenhuis.
Het dertig jaar oude ziekenhuis blijkt nog goed aan te passen aan de nieuwe moderne eisen. Dat bleek uit uitvoerig onderzoek naar de staat van het gebouw. Tot grote opluchting van directeur René Smit: "Het verbouwen van afdelingen en het aanbrengen van grote technische aanpassingen zijn makkelijk te realiseren. Ons ziekenhuis is destijds heel slim en toekomstgericht gebouwd. Een nieuw ziekenhuis kost gauw 200 miljoen euro."
Bekijk hier een impressie van het nieuwe ok-complex en de nieuwe verkoeverkamer:
Impressie nieuw ok-complex ziekenhuis ZorgSaam

Lees ook: