Nog even ijspret in Krabbendijke, vlak voor de dooi inzet

Krabbendijkse basisscholen gooien lesroosters om voor schaatspret
Verschillende groepen van De Zevensprong en de Julianabasisschool hadden vandaag geen rekenen, taal of spelling. In plaats daarvan mochten de kinderen een uur lang het ijs op. Misschien wel het enige uur, want verschillende plekken op de baan begonnen al te dooien.

Water is weg

De medewerkers van IJs- en skeelervereniging Krabbendijke hadden pionnen gezet op de 'niet-schaatsbare' plekken, zodat de kinderen niet uitglijden of door het ijs heen zakken. Mocht dit wel gebeuren, was dat nog geen probleem, want het water onder de schaatsbaan is weg.
Kinderen hebben pret op de ijsbaan in Krabbendijke
Kinderen hebben pret op de ijsbaan in Krabbendijke © Omroep Zeeland
Het kon nog net voor de dooi. "Anders is alle moeite vergeefs geweest, maar we willen toch dat de kinderen een klein beetje ijspret kunnen hebben", zegt ijsmeester John Butijn. "Het is geen topbaan, maar we gaan wel gewoon open. Het is zeker verantwoord en er ligt voldoende ijs."

Dun ijslaagje

Het ijs ligt op het asfalt. "We hebben het water er vanonder laten lopen, zodat we op een heel dun ijslaagje toch kunnen schaatsen. Dan heeft de dooi er ook wat minder vat op en kunnen we toch schaatsen."
IJsbaan Krabbendijke nog nét open voor de dooi inzet
"Zolang de veiligheid het toelaat is onze regel", legt Butijn uit. "Alles wat we kunnen, zullen we eruit halen. Misschien wordt het baantje wat kleiner, omdat we stukken moeten afzetten. Mensen willen toch nog die ene dag heel even op het ijs staan. Vandaar dat iedereen enthousiast is."
<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>