Nieuw wetenschappelijk bewijs: Zeeuwse zeelucht is goed voor je gezondheid

Wolkenlucht bij het strand van Ouwerkerk
Wolkenlucht bij het strand van Ouwerkerk © Lennaert de Looze
Onderzoekers van de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee wijzen op de gunstige effecten van wat ze zeespray noemen: zeewater dat door golfslag wordt verneveld. Die spray bevat door algen en bacteriën gemaakte stoffen die goed zijn voor de gezondheid.

Zeelucht remt de werking van een gen

"Wanneer je zeelucht inademt, neem je deze stoffen op in je lichaam", aldus de onderzoekers. In het laboratorium hebben ze onder meer gekeken naar het effect op longkankercellen. Daaruit bleek dat zeelucht de werking remt van een gen dat een belangrijke rol speelt bij longkanker en het cholesterolgehalte.
"Eerdere studies toonden aan dat longkankercellen afsterven en dat de cholesterol daalt wanneer we dit gen afremmen", legt onderzoeker Jana Asselman uit. "Nieuwe potentiële kankertherapieën en de laatste generatie cholesterolremmers werken in op ditzelfde gen. Nu we weten dat ook zeelucht de werking van dit gen afremt, kunnen we verwachten dat zeelucht een gelijkaardig positief effect kan hebben op de gezondheid."

Welke stoffen

Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports. De wetenschappers gaan nu proberen te achterhalen welke stoffen in de zeelucht het precies zijn die deze effecten veroorzaken.
Het strand bij Vlissingen
Het strand bij Vlissingen © Anne-Marie van Iersel
Eerder meldden Amerikaanse wetenschappers al dat je door de zilte Zeeuwse zeelucht minder last hebt van stress. Negatieve ionen die vrijkomen in de branding zouden ervoor zorgen dat ons lichaam meer aanmaakt van het stressregulerende hormoon serotonine.

Zeegeluiden

Hun conclusies worden nu echter in twijfel getrokken. Er is volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer onderzoek nodig om dit stressverlagende effect aan te tonen. Mogelijk gaat het om een mentaal effect. Meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat de meeste mensen al kalmeren alleen al bij het horen van zeegeluiden.
En die typische geur van de zilte zeelucht? Die wordt veroorzaakt door een mix van onder meer sexhormonen van zeewieren en gassen die vrijkomen wanneer bacterieën dode algen opeten. Hopelijk hebben we met dit weetje niet jouw geluksgevoel van een dagje strand verpest...

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>