Tholen wil niet omringd worden door windmolens

Het gemeentebestuur van Tholen is bezorgd over de plannen voor windmolens van hun Brabantse buurgemeenten. Die moeten namelijk naar de rand van hun gemeente komen, pal op de grens met Tholen. "Het zou geen fraai gezicht zijn als je straks door een soort hekwerk van windmolens van Brabant naar Zeeland moet reizen", zegt de Thoolse wethouder Peter Hoek.

Wethouder Peter van Hoek van Tholen is bezorgd over de komst van windmolens bij zijn gemeente (foto: Omroep Zeeland)

Tholen is een gemeente omringd door verschillende windmolens. Bij de Krammersluizen zijn er vierendertig neergezet. Reimerswaal heeft ook enkele windmolens bij de gemeentegrens geplaatst. Nu gemeenten in Brabant ook plannen hebben trekt Tholen aan de bel.

150 meter hoog

Op de Bandijk wil buurgemeente Bergen op Zoom de acht bestaande molens vervangen door drie molens die 150 meter hoog worden. Die kun je straks goed zien vanuit Tholen-Stad. De Brabantse gemeente Steenbergen heeft ook plannen voor windmolens bij het Schelde-Rijnkanaal, de natuurlijke grens met Tholen.

Alle windmolens van windpark Krammer zijn af (foto: Sky Pictures)

Wethouder Peter Hoek van Tholen snapt dat windmolens 'van deze tijd' zijn. "Want er is vraag naar energie, maar je kunt je afvragen op welke locatie de windmolens moeten komen. Het is nodig om dit samen op te lossen." Tholen heeft inmiddels geprobeerd om met de Brabantse gemeenten tot afstemming te komen.

Wordt er geluisterd naar Tholen? "Je hoopt ze met goede argumenten te overtuigen. Het wegduwen naar de rand van de eigen gemeenten, zoveel mogelijk weg van de eigen inwoners, betekent dat in andere gemeenten andere mensen last van hebben. Laten we daar met elkaar over praten", aldus de Thoolse wethouder.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Tholen windmolens Bergen op Zoom Steenbergen
Deel dit artikel:

Reageren