Hogere straf voor vader van inbrekersfamilie

De inbrekersfamilie reed rond in een camper met vals kenteken
De inbrekersfamilie reed rond in een camper met vals kenteken © Omroep Zeeland
De straf van de vader valt hoger uit dan de eis, omdat de rechtbank het signaal wil afgeven dat het plegen van deze diefstallen in de Nederlandse samenleving niet wordt getolereerd. De rechter is van mening dat hier sprake is van mobiel banditisme, een rondtrekkende criminele groep. Het gezin werd verdacht van 157 inbraken langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, de rechtbank veroordeelde de vader uiteindelijk voor 36 inbraken.
Volgens de rechter is de familie alleen naar Nederland gekomen met als doel de diefstallen te plegen. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij vooral diefstallen pleegde bij mensen die aan de kust op vakantie waren. Daardoor zijn slachtoffers niet alleen financieel benadeeld, maar is ook hun vakantieplezier beïnvloed.

'Mijn gezin wist van niets'

De vader van het gezin zei eerder dat hij de diefstallen alleen pleegde en dat zijn gezin van niets wist. Volgens het OM had de vader de diefstallen nooit allemaal alleen kunnen plegen. De rechtbank is van mening dat hij ze wel alleen pleegde. De straffen van zijn vrouw en zoon zijn veel lager uitgevallen, omdat het moeilijk is om de strafbare feiten te bewijzen.
De moeder hoorde op 5 april drie jaar tegen zich eisen, haar zoon 2,5 jaar en haar schoondochter twee jaar. Twee minderjarige kinderen van het stel zijn ook verdacht, zij horen later achter gesloten deuren wat voor straf zij krijgen.

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>