Kunstenaars tekenen Zierikzee met houtskool

Omstreeks 1219 kreeg Zierikzee stadsrechten, dat is dit jaar 800 jaar geleden. Om dat te vieren staat de stad dit weekend in het teken van de 13e eeuw. Ook kunstenaars doen daaraan mee en gaan terug in de tijd door te tekenen met houtskool.

In galerie Haamstede tekenen Inge van Noortwijk en Arris Tijsseling het hele weekend Zierikzeese taferelen. "We komen zelf niet uit Zeeland en daarom hebben we eerst een paar rondjes gelopen en veel foto's gemaakt. Uiteindelijk hebben we gekozen voor de bekendste monumenten als de Sint Lievensmonstertoren en de Gasthuiskerk", vertelt Tijsseling.

Houtskool is een heel leuk historisch materiaal"
Inge van Noortwijk, kunstenares

Kunstenares Inge van Noortwijk leeft zich helemaal uit met de houtskool. "Je kunt er een ontzettend goede opzet mee maken en met de veer of je hand kun je het ook makkelijk weer uitvegen", vertelt Van Noortwijk. "Ik denk dat alle vroegere en huidige kunstenaars het houtskool op die manier ook gebruiken en dat maakt het een heel leuk historisch materiaal", zegt Van Noortwijk enthousiast.

Kunstenaars Inge van Noortwijk en Arris Tijsseling maken het hele weekend tekeningen van Zierikzee met houtskool (foto: Omroep Zeeland)

Het kunstenaarsduo werkt al lang samen en daarom is het voor hun geen probleem om met elkaar een kunstwerk te maken. "We vullen elkaar echt aan want Inge is van de lijnen en ik werk met schaduwen. Ik zou zo'n intense samenwerking waarschijnlijk ook niet met iemand anders kunnen doen", zegt Tijsseling. De tekeningen zijn na dit weekend te zien in galerie Haamstede.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren