PVV'er stapt uit partij na uitglijders op Facebook

Eén van de inmiddels verwijderde uitspraken van Baars
Eén van de inmiddels verwijderde uitspraken van Baars © omroep zeeland
In overleg met Peter van Dijk, de voorman van de PVV in Zeeland, werd Baars verteld dat het 'op prijs gesteld zou worden als hij de partij zou verlaten.' Daarop besloot Baars om de eer aan zichzelf te houden. "De berichten die ik heb geschreven, waren bedoeld als satire. Maar dat werd niet zo ervaren."
Van Dijk laat weten dat hij Baars heeft verzocht op te stappen. Anders zou hij van de kieslijst verwijderd worden. "De PVV Zeeland wil op geen enkele manier met uitlatingen van deze toon worden geassocieerd. Vandaar dat we afscheid nemen van Baars."
Eén van de inmiddels verwijderde uitspraken van Baars
Eén van de inmiddels verwijderde uitspraken van Baars © omroep zeeland
In de berichten van Baars op Facebook werden DENK-leider Tunahun Kuzu en advocaat Gerald Roethof beledigd. Daarbij werd de achternaam van de advocaat verbasterd tot 'Roetmop' en de DENK-leider werd de 'Turkse opvolger van Adolf H.' genoemd, wat ook nog eens gepaard ging met een 'HEIL KUZU!'.

'Dringend verzocht om op te stappen'

De berichten dateerden al van eind vorig jaar, maar PVV-lijsttrekker Van Dijk werd vrijdag pas gewezen op de berichten. Dit weekend werden de berichten van het social media-kanaal afgehaald. Van Dijk zegt dat hij Baars 'dringend heeft verzocht om op te stappen'.
Peter van Dijk van de PVV over vertrek van Baars na grove berichten op Facebook
Eerder vanmorgen werd door Van Dijk nog gezegd dat er een lang gesprek met Baars was geweest. Daarin werden ze het eens over dat dergelijke berichten niet passen bij iemand die op de kieslijst voor de Statenverkiezingen staat. Daarmee zou de kou in eerste instantie uit de lucht zijn.

'In een opwelling'

Dat zijn partij in eerste instantie niet zo happig was om Baars uit de partij te zetten was volgens Van Dijk achteraf gezien een inschattingsfout. "Kijk, we kennen hem al heel lang. En dan denk je: misschien is dit in een opwelling gebeurd. Toen had ik zelf de berichten eerlijk gezegd ook nog niet gezien."
Die houding is in de loop van de ochtend omgeslagen, geeft Van Dijk nu toe. "Sindsdien is er natuurlijk door een heleboel mensen input geleverd en dan krijg je zelfs nog meer berichten dan die berichten onder ogen en dan gaat iedereen er over nadenken en dan kom je uiteindelijk tot de conclusie dat dit niet kan. Dat dit niet bij de PVV hoort en dat wij dat niet willen hebben."

'Meer dan een incident'

Die omslag komt ook grotendeels doordat er nog meer opmerkingen van Baars zijn opgedoken die nu van sociale media gehaald zijn die volgens Van Dijk niet door de beugel kunnen. "Het zijn niet alleen deze teksten, er zijn nog meer teksten en dan is het niet meer een incident, maar veel meer dan dat wij willen en kunnen accepteren."

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>