Kabinet trekt 20 miljoen uit voor Arduin

Kabinet trekt 20 miljoen uit voor Arduin
De miljoenen versnellen de samenwerking met de landelijke zorgorganisatie 's Heeren Loo, die Arduin onder de hoede heeft genomen. Een overname van Arduin door 's Heeren Loo is nu een stap dichterbij gekomen.

Grote reorganisatie

Met de 20 miljoen moeten de tekorten voor de komende zes jaar worden gedekt van de grote reorganisatie die Arduin vanmiddag samen met 's Heeren Loo presenteerde. Cruciaal in de plannen is de huisvesting. Er komen zes locaties voor de cliënten die nu nog verspreid zijn over tientallen woningen. De Arduin-medewerkers hebben vanmiddag te horen gekregen dat alle 917 banen worden gegarandeerd.
Het hoofdkantoor van Arduin
Het hoofdkantoor van Arduin © Omroep Zeeland
Arduin wil de huidige locaties Joost de Moor in Vlissingen en de Zijpe in Middelburg behouden. Er komt een groot nieuw complex op het terrein van Arduin in Ritthem. Drie andere locaties worden nog gezocht, twee op Walcheren, een in Zuid-Beveland. Voor die vastgoedplannen worden nieuwe investeringen gedaan samen met banken.

Minder kosten

De nieuwe huisvesting zal uiteindelijk minder kosten dan de vele kleinschalige locaties van nu. Het zal er ook gemakkelijker zijn om personeel in te roosteren.
Arduin, houtatelier Vakwerk in Ritthem
Arduin, houtatelier Vakwerk in Ritthem © Omroep Zeeland
<p><strong>Dit zijn de grootste problemen bij Arduin</strong></p><p>De vele kleinschalige woonlocaties voor mensen met een beperking, verspreid over de hele regio, hebben Arduin de das omgedaan. Het leidt tot grote verliezen op de post huisvesting en op de post vervoer. de zorg in kleine wooneenheden is onbetaalbaar geworden.</p><p>De laatste jaren is flink bezuinigd op de zorg, bijvoorbeeld op het vervoer. De kosten van al die busjes die alle cliënten door de hele provincie van huis naar werk brengen en terug, worden niet meer helemaal vergoed. Arduin draait fors verlies op dat vervoer.</p><p>De kwaliteit van de zorg voor mensen met een beperking is op veel locaties van Arduin ondermaats geweest. De vele vacatures en het hoge ziekteverzuim leidde tot veel wisselende gezichten. Daar kwam het grote verloop nog bij. In 2017 heeft 1 op de 6 medewerkers Arduin verlaten. Het zorgde voor onrust en agressie bij bewoners van Arduin.</p>

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>