Drie varianten op tafel voor de Trekdijk

De Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland, waar een bedrijventerrein is gepland
De Trekdijk in Nieuw- en Sint Joosland, waar een bedrijventerrein is gepland © Omroep Zeeland
De Trekdijk is een hoofdpijndossier van de gemeente Middelburg. Het oorspronkelijke plan was dat er een bedrijventerrein zou komen. Dat zou de gemeente, die in financieel zwaar weer zit, het meeste geld opleveren. Maar daar kwam veel weerstand tegen vanuit omwonenden in het naastgelegen dorp Nieuw- en Sint Joosland. Die waren bang voor licht- en geluidsoverlast van bedrijven op het terrein.

Op zoek naar een compromis

Besloten werd dat de inwoners van Nieuw- en Sint Joosland samen met bedrijven om de tafel zouden gaan, om te kijken of er een compromis mogelijk was waarin alle partijen zich konden vinden. Een zogenoemd 'participatieteam' van inwoners en bedrijven heeft gisteravond drie varianten op tafel gelegd.
De eerste variant is om er alsnog een bedrijventerrein van te maken. De tweede variant houdt het gebied groen, en wil er recreatie, sportvelden en zorgvoorzieningen bouwen. De derde variant is en beetje van alles wat: sport, recreatie, maar ook bedrijvigheid en een centrum waar maximaal 500 arbeidsmigranten kunnen wonen.
Protest tegen bebouwing Trekdijk (archief)
Protest tegen bebouwing Trekdijk (archief) © Omroep Zeeland
John de Rijke denkt namens inwoners van Nieuw- en Sint Joosland mee in het team dat meepraat over de toekomst van de Trekdijk, en voortdurend op zoek is geweest naar compromissen
Johan de Rijke over de plannenmakerij voor de Trekdijk
Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, die in het participatieteam meepraten over de toekomst van de Trekdijk, blijven een voorkeur houden voor een bedrijventerrein.
Volgens voorzitter Bram van Stel van de Middelburgse Bedrijven Club (MBC) Hebben veel inwoners van Nieuw- en Sint Joosland een verkeerd beeld van zo'n bedrijventerrein. "Ze denken aan een terrein waar de vrachtwagens om vijf uur 's ochtends gaan rijden en waar containers rijenhoog staan opgestapeld. Maar zo'n terrein wordt het helemaal niet, Je hebt ook dienstverlenende bedrijven." Hij weet zeker dat er vraag naar is:
Bram van Stel van de bedrijvenclub is overtuigd van de vraag naar bedrijventerrein