Eén dode en vijftien zieken door legionellabesmetting vlak over de grens

In Evergem in Vlaanderen, tussen Sas van Gent en Gent, zijn de laatste dagen zestien mensen opgenomen met een legionellabesmetting. Eén persoon is gisteravond overleden. De bron is nog niet gevonden, maar onderzocht wordt of de besmetting komt door water in koeltorens bij bedrijven in de haven van Gent. In het havengebied werken veel Zeeuwen.

Koeltorens in het havengebied bij Gent zijn mogelijk de bron van legionellabesmettingen (foto: Google Maps)

Er zijn tot nu toe zeventien bedrijven gecontroleerd en volgens Joris Moonens van de Vlaamse Zorg en Gezondheid krijgen vandaag nog twee bedrijven in het havengebied een bezoek. Dan duurt het tien dagen voordat de uitslag bekend is. Ondertussen worden ook andere installaties onderzocht, maar "het is wel een beetje zoeken naar een speld in een hooiberg".

Kans op besmetting?

De Zeeuwen die in het havengebied werken hoeven zich volgens Moonens geen zorgen te maken, ze kunnen gewoon gaan werken. "De kans dat je ziek wordt is klein. Je moet wel alert zijn als je gaat hoesten of kortademig bent, dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan."

Joris Moonens van de Vlaamse Zorg en gezondheid zegt dat er geen reden tot zorg is

Legionella is een bacterie die de veteranenziekte kan veroorzaken. Veteranenziekte is een ernstige longontsteking. Er bestaat ook een lichtere vorm van infectie: de legionellagriep. Besmet kun je raken door het inademen van waternevel die de legionellabacterie bevat. De meeste mensen worden niet echt ziek, soms zijn er alleen milde griepklachten. Maar bij uitzondering kan een besmetting met de bacterie dodelijk zijn.

Een besmetting met de legionellabacterie kan dodelijk zijn (foto: ANP)

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Gent legionella
Deel dit artikel:

Reageren