Vlissingse Scheldekraan staat nu op zijn plek; 'de skyline komt weer een beetje terug'

Zeker 150 belangstellenden stonden woensdagmorgen op het Scheldekwartier te kijken naar de definitieve terugplaatsing van één van de oude Scheldekranen. De kraan torent nu boven de stad uit, zoals dat in de hoogtijdagen van scheepsbouwer De Schelde met wel dertien kranen het geval was.

Vlissingse Scheldekraan staat op zijn plek (foto: Omroep Zeeland)

De belangstellenden stonden te kijken op de Peperdijk, voor de deur van woonzorglocatie Scheldehof van WVO Zorg. Aan de overkant, bij de Machinefabriek aan de Jan Weugkade werd woensdagmorgen rond elf uur het laatste horizontale gedeelte van de kraan op de verticale peilers gezet. De gemeente had speciaal een kleine tribune neergezet om de werkzaamheden goed te kunnen bekijken, en ook werd er koffie en thee geschonken.

Het terugplaatsen van de Scheldekraan trekt genoeg bekijks (foto: Jan Daniels)

De toeschouwers op de tribune zijn blij dat de Scheldekraan weer terug is op de kade. "De skyline komt weer een beetje terug, dat vind ik wel mooi", keek een bewoner tevreden toe. Ondertussen worden herinneringen opgehaald aan de tijd toen de kade nog vol stond met kranen. "Ik had vanuit de school waar ik les gaf volop zicht op de kranen. Je keek uit het raam en je zag alles gebeuren. Het is een stukje historie van Vlissingen. Goed dat het terugkomt."

Toeschouwers kijken tevreden toe hoe de Scheldekraan weer terug wordt geplaatst

Een andere bewoner is ook blij dat de herinnering aan toen weer terug is, maar zou niet willen dat het weer net als vroeger was. "Ik zou het niet leuk vinden als de scheepswerf van toen terug zou komen. Vroeger was het lawaaierig, zeker met zuidwestenwind hoorde je het lawaai van het lassen en klinken. Ik ben blij dat ze het zo weer neergezet hebben."

De Scheldekraan, gezien vanaf de Peperdijk (foto: Omroep Zeeland)

De kraan werd drie jaar geleden van zijn plek gehaald en in twee stukken aan de kant gezet. De gemeente heeft dat toen besloten, omdat de fundering bij de kraan en de rest van de kades te slecht bleek te zijn. De kraan stamt uit 1950, en lag jarenlang ergens opgeslagen en weg te roesten. Een crowdfundingsactie onder inwoners en bedrijven bracht maar liefst 4,5 ton op, om de kraan weer terug te kunnen plaatsen.

Vlissingers stappen van de fiets om de Scheldekraan goed te bewonderen (foto: Omroep Zeeland)

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen Scheldekwartier kraan
Deel dit artikel:

Reageren