Vijftig huisartsen willen deze zomer bijspringen en gratis overnachten in een vakantiehuisje

'Huisartsen, kom in de zomermaanden juli en augustus in Zeeland werken. Dan krijg je er gratis een zomerhuisje bij voor partner en eventueel kinderen.' Die oproep deed de Zeeuwse Huisartsen Coƶperatie begin april via social media. En dat heeft effect: vijftig huisartsen uit heel Nederland hebben zich gemeld.

In deze straat staat een van de vakantiehuizen in Middelburg (foto: Google Maps)

Van de vijftig aanmeldingen zijn negen huisartsen geselecteerd. Zij zijn inmiddels ingeroosterd en daarmee is negen vakantieweken lang een extra huisarts beschikbaar.

Toeristische patiënten

De zomerhuisarts werkt vanuit de huisartsenpraktijk De Getijden in Vlissingen, de praktijk waar ook de Huisartsenpost op Walcheren is gevestigd. Alle toeristische patiënten die de Walcherse huisartsen niet aan kunnen tijdens de drukke zomermaanden, worden naar de zomerhuisarts in Vlissingen doorverwezen.

De actie is bedoeld om de zomerdip bij huisartsenpraktijken in Zeeland op te vangen. Veel huisartsen willen dan op vakantie en tijdelijke vervangers zijn moeilijk te vinden.

Er zitten een aantal huisartsen bij die zich hebben aangemeld omdat zij overwegen om zich hier te vestigen, dus dat is geweldig."
Ruud Münstermann, Zeeuwse Huisartsen coöperatie

De Walcherse huisartsenpraktijken zijn al overbelast door het grote aantal vacatures. De actie met het zomerhuisje is dan ook bedoeld om nieuwe huisartsen naar Zeeland te lokken voor langere tijd. "Er zitten een aantal huisartsen bij die zich hebben aangemeld omdat zij overwegen om zich hier te vestigen", zegt Ruud Münstermann van de Zeeuwse huisartsen Coöperatie,"dus dat is geweldig."

Het tekort aan jonge huisartsen is nijpend. Dertig procent van de huisartsen in Zeeland is zestig jaar of ouder. Zij zullen de komende vijf jaar met pensioen gaan. Dat zijn 58 huisartsen. Maar omdat jonge huisartsen niet meer de ouderwetse zware baan van zestig uur in de week zien zitten, zijn per vacature eigenlijk twee tot twee-en-een-half huisartsen nodig. En dus moeten er meer dan 116 huisartsen voor Zeeland worden gevonden.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
huisarts zomerhuisje zomerhuisarts
Deel dit artikel:

Reageren