Tientallen examenleerlingen krijgen internetverbod van bijna 24 uur

Tientallen leerlingen die examen doen in het Engelstalige vak International Baccalaureate, worden deze week twee keer in digitale quarantaine geplaatst. Vandaag mogen ze al enkele uren niet op internet, maar van vrijdag op zaterdag krijgen ze zelfs een internetverbod van bijna 24 uur.

Eindexamen (foto: ANP)

Het examen IB English - voor middelbare scholieren die tweetalig onderwijs volgen - wordt normaal gesproken in elke tijdzone op hetzelfde moment afgenomen. Dit jaar valt dat samen met een aantal Nederlandse examens, waardoor er in Nederland van de internationale examentijd wordt afgeweken.

Om uitlekken te voorkomen

De maatregel om uitlekken van het examen te voorkomen is landelijk opgelegd. In totaal hebben zeker zeventig Zeeuwse scholieren van het Goese Lyceum, het Lodewijk College in Terneuzen en CSW in Middelburg er last van.

Vandaag - wanneer de Nederlandse leerlingen het examen drie uur eerder maken dan de rest van de wereld - mogen de leerlingen een paar uur niet op internet en op sommige scholen moeten ze zelfs een paar uur op school wachten.

Door ouders opgehaald

Bij het tweede examen, dat door de hele wereld op vrijdagochtend wordt gemaakt en in Nederland op zaterdagochtend, moeten de leerlingen door ouders opgehaald worden en krijgen ze een internetverbod van bijna 24 uur. Dit om te voorkomen dat leerlingen die het examen nog moeten maken via social media achter antwoorden kunnen komen.

Alle leerlingen en ouders hebben een verklaring ondertekend, waarin ze beloven ervoor te zorgen dat de kinderen zich aan de quarantaine houden. Het is echter niet zozeer de vraag of alle ouders en leerlingen zich daaraan houden, maar eerder hoeveel van hen dat níet doen.

'Zo weinig mogelijk ruchtbaarheid'

De International Baccalaureate Organization, de organisatie achter de examens, heeft alle deelnemende scholen opgeroepen er zo weinig mogelijk ruchtbaarheid aan te geven naar buiten toe. "Dat kan het risico op misbruik verhogen." De Zeeuwse scholen willen de media dan ook niet hierover te woord staan.

Een medewerker van een van de Zeeuwse scholen vindt de gekozen werkwijze met het internetverbod op zijn zachtst gezegd vreemd. Hij vraagt zich af of dit niet op een andere manier had kunnen worden opgelost.

'Internetverbod helemaal niet nodig'

Volgens hem was zo'n lange quarantaine helemaal niet nodig, omdat de examens maar voor een klein aantal leerlingen overlappen. Het grootste deel had het examen volgens hem gewoon op de reguliere tijd kunnen maken en dan zou het internetverbod helemaal niet nodig zijn.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren