Gesneuvelde Franse en Marokkaanse soldaten herdacht in Kapelle

De Franse en de Marokkaanse ambassadeur legden kransen bij het monument voor de 228 militairen bij hun laatste rustplaats op het militaire ereveld in Kapelle. Een eerbetoon aan alle militairen die onder Franse vlag op Nederlands grondgebied in mei 1940 zijn gesneuveld en niet teruggebracht werden naar Frankrijk. De begraafplaats in Kapelle is de enige in Nederland voor Franse en Marokkaanse soldaten.

Herdenking Franse begraafplaats Kapelle (foto: Omroep Zeeland)

Sinds 1950 wordt er jaarlijks een herdenking gehouden. Sinds 2003 wordt dit gedaan op of omstreeks 17 mei, de dag dat de Franse generaal Deslaurens sneuvelde bij de aftocht van zijn troepen van Vlissingen naar Breskens. De herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Kapelle, in overleg met de Franse ambassade in Nederland en het Comité du Souvenir Français.

Herdenkingsweek

In Kapelle wordt deze week de Franse herdenkingsweek Toujours Kapelle gehouden. De aanleiding voor de herdenkingsweek is dat 3.000 Franse militairen Nederland te hulp schoten in mei 1940. Er werd ook gevochten langs het Kanaal door Zuid-Beveland. Zo'n tachtig Fransen stierven op Zeeuws grondgebied.

De Kapelse bevolking verzamelde de lijken en begroeven die op de algemene begraafplaats. Na de oorlog werd de begraafplaats van Kapelle aangewezen als militair ereveld voor alle Franse militairen die in Nederland omgekomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Kapelle Herdenking Franse soldaten
Deel dit artikel:

Reageren