Toch andere keuzes voor samenstelling dagelijks bestuur waterschap

Het Algemeen Bestuur van het Waterschap Scheldestromen moet bestaan uit de Partij voor Zeeland, het CDA en de SGP, aangevuld met de vaste zetels Bedrijven en Ongebouwd. Dat heeft préformateur Ad Schenk donderdagavond laten weten aan de Algemene Vergadering van het Zeeuwse waterschap.

Waterpeil Waterschap Scheldestromen (foto: Waterschap Scheldestromen)

Eerder kwam informateur Eppie Klein nog met een heel ander voorstel. Die wilde de PvdA en Water Natuurlijk ook bij de coalitie betrekken. Maar volgens preformateur Ad Schenk was het draagvlak voor deze coalitie te klein. Het nu te vormen Dagelijks Bestuur kan rekenen op een meerderheid van 17 van de 30 zetels in het Algemeen Bestuur.

Nieuw bestuursakkoord

Op 20 maart waren er waterschapsverkiezingen. Ad Schenk, oud-wethouder van Borsele, werd gevraagd om een advies te geven over de vorming van een nieuw Dagelijks Bestuur. Hij heeft donderdagavond verslag gedaan van zijn bevindingen en aanbevelingen gegeven voor de inhoud van het nieuwe bestuursakkoord dat voorbereid wordt.

Het beoogde nieuwe Dagelijks Bestuur is tijdens de vergadering ook bekend gemaakt. Denis Steijart (CDA), Gert van Kralingen (SGP) en Luc Magnus (Ongebouwd) blijven in het dagelijks bestuur dat wordt aangevuld met nieuwkomers Marien Weststrate (PvZ) en Philip Keller (Bedrijven).

Teleurgesteld

De PvdA en Water Natuurlijk lieten weten dat ze teleurgesteld zijn dat er niet voor het plan van informateur Klein is gekozen. "Niet de inhoud en de overeenkomsten bleken bij veel andere partijen leidend te zijn ", liet Maarten Rossen van de PvdA weten tijdens de vergadering. "Met twee gezworenen uit de geborgde categorieën en drie partijen die hoofdzakelijk opkomen voor agrarische belangen, is juist het geluid van de burgers geminimaliseerd."

De Algemene Vergadering van het waterschap bestaat uit 30 zetels, 23 daarvan zijn verkiesbaar en 7 zijn voor de geborgde categorieën ongebouwd, bedrijven en natuurterreinen. Bij de laatste verkiezingen werd de Partij voor Zeeland (van 3 naar 4 zetels) de grootste partij in de Algemene Vergadering.

Ad Schenk, Kees Polderman en Marien Weststrate over het nieuwe Dagelijks Bestuur van het waterschap.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg Zeeland Verkiezingen Waterschap Bestuur
Deel dit artikel:

Reageren