Met 250 km/u naar Middelburg, topman ProRail pleit voor snellere verbinding met Randstad

Met 250 km/u naar Middelburg, topman ProRail pleit voor snellere verbinding met Randstad
Met 250 km/u naar Middelburg, topman ProRail pleit voor snellere verbinding met Randstad © HV Zeeland
In het AD pleit hij voor meer aandacht van het kabinet voor het spoor in de provincie. In de politieke discussie zou het nu nog vooral gaan over extra treinen in de Randstad en spoorboekloos rijden. Frequentie is volgens Eringa voor het zuiden, noorden en oosten echter veel minder van belang.
ProRail-topman Pier Eringa
ProRail-topman Pier Eringa © ANP
"Daar heeft men liever een snelle verbinding met het westen." Als treinen met 200 tot 250 kilometer per uur zouden kunnen rijden en stops worden geschrapt, kan de reistijd op trajecten als Amsterdam - Middelburg soms wel een half uur korter worden, zegt de topman.

'Als je tijdwinst wil halen, moet je niet stoppen'

Concrete plannen voor Zeeland zijn er nog niet, maar woordvoerder René de Vegter kan zich voorstellen dat het om treinen in de spits gaat. "Als je tijdwinst wil halen, dan moet je niet gaan stoppen, zoveel mogelijk doorhalen. Ik kan me voorstellen dat die trein dan, behalve in Middelburg, nergens meer stopt."
Trein ter hoogte van 's-Heer Hendrikskinderen
Trein ter hoogte van 's-Heer Hendrikskinderen © HV Zeeland
De uitspraken komen naar aanleiding van een test die de NS en ProRail vannacht uitvoeren tussen Groningen en Den Haag. Komende nacht testen NS en ProRail een snellere treinroute tussen Groningen en Den Haag. Een speciale test-Intercity komt twintig minuten eerder aan door stops in onder andere Assen en Lelystad te schrappen.

Spoor op de schop

Voor snellere treinen moet het gewone spoor op de schop: wissels moeten vervangen worden en ovenwegen aangepast of weggehaald. Die hele operatie kan al gauw enkele miljarden euro's kosten. Dat bedrag kan volgens Eringa over tien tot vijftien jaar worden uitgesmeerd.