Syrische terreurverdachte opgepakt in Kapelle

In Kapelle is vandaag een 47-jarige Syriër opgepakt die verdacht wordt van betrokkenheid bij oorlogs- en terroristische misdrijven in Syrië. Het zou gaan om de commandant van het terroristische bataljon Jabhat al-Nusra, gelinkt aan al-Qaida. De man vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder. Bij de doorzoeking van de woning van de verdachte is beslag gelegd op documenten en een computer en telefoon.

Dienst Speciale Interventies (foto: ANP)

Tegelijkertijd zijn zes doorzoekingen in Duitsland gedaan in woningen van vermoedelijke strijders van Ghuraba'a Mohassan, in een gecoördineerde actie. Het gaat om doorzoekingen in een zelfstandig Duits onderzoek. Ook een woning in Ede is doorzocht, waar een man woont die in contact stond met verdachte.

Het Openbaar Ministerie meldt dat Abu Khuder als commandant deel zou hebben genomen aan de gewapende strijd. Het bataljon waarover de jihadist het commando zou hebben gehad is bekend geworden als Ghuraba'a Mohassan (Vreemdelingen van Mohassan).

"De verdachte is betrokken bij oorlog en terroristische misdrijven in Syrië", vertelt woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid van de politie. "Wij gaan hem horen met de informatie die we uit het onderzoek hebben gehaald."

'Verdachte betrokken terroristische misdrijven'

De aangehouden man verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man. "Het onderzoeksteam gaat hem nu horen en confronteren met zaken waarvan wij hem verdenken", aldus Aling.

In 2012 sprak Abu Khuder met de Britse krant The Guardian. Toen vertelde hij dat zijn groep samenwerkte met het Vrije Syrische Leger, een genootschap tegen president Assad. "Operaties met bommen zijn ons grootste talent", zei hij tegen de verslaggever.

Burgemeester Huub Hieltjes laat weten Abu Khuder vanochtend in alle vroegte is aangehouden. "Gelet op het tijdstip zou het goed kunnen dat buurtbewoners niets gemerkt hebben." De burgemeester is van tevoren geïnformeerd over de aanhouding en is blij met de aanhoduing. "Bij dit soort verdenkingen is het goed dat politie en OM doorpakken."

Reactie burgemeester Kapelle op aanhouding terreurverdachte

De verdachte is vandaag opgepakt en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag. Deze rechtbank is aangewezen om internationale misdrijven, waaronder oorlogsmisdrijven, te behandelen.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Kapelle aanhouding Syriër Jabhat al-Nusra
Deel dit artikel:

Reageren