Schouwen-Duiveland en Walcherse gemeenten lauw over meer samenwerking

De drie Walcherse gemeenten - Vlissingen, Middelburg en Veere - en Schouwen-Duiveland lijken vooralsnog niet enthousiast om onderling meer te gaan samenwerken. Ze hebben niet gereageerd op een oproep van het Zeeuwse provinciebestuur om zulke samenwerking te intensiveren. In Zeeuws-Vlaanderen, de Bevelanden en op Tholen is daarvoor wél interesse.

Provinciehuis - archieffoto (foto: OZ)

In februari deed het provinciebestuur een verzoek aan alle Zeeuwse gemeenten om de zogeheten 'intergemeentelijke samenwerking' te intensiveren en initiatieven op dit gebied aan te melden. Zeeland stelde voor dergelijke initiatieven ook een bedrag van in totaal 200.000 euro beschikbaar. Het moet gaan om plannen op het gebied van wonen, werken of recreëren.

Platform de Bevelanden, waarin vijf gemeenten samenwerken, wil een regiovisie opstellen. De gemeente Tholen heeft het provinciebestuur laten weten zich aan te sluiten bij dit initiatief. Ook de Zeeuws-Vlaamse gemeenten reageerden positief op het verzoek van Zeeland.

(foto: Omroep Zeeland)

Maar Schouwen-Duiveland en de Walcherse gemeenten lieten niets van zich horen. Provinciebestuurder Harry van der Maas noemt dat "jammer en teleurstellend". In een nota schrijft het provinciebestuur: "Het zou juist voor de regio Walcheren van belang zijn om opnieuw na te gaan hoe deze gemeenten de volgende stappen willen maken in het verbreden van de basis onder hun organisatie en de gemeente-overstijgende vraagstukken willen aanvliegen." De Provincie Zeeland heeft de gemeenten op Walcheren en Schouwen-Duiveland opnieuw een brief gestuurd met het verzoek voor de zomer te reageren.

Provinciebestuurder Van der Maas over samenwerking tussen gemeentes

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
gemeenten provincie samenwerking
Deel dit artikel:

Reageren