'Onze zeesluis kostte maar 3.500 euro'

Aan de Nieuwe Sluis in Terneuzen wordt zeker vijf jaar gebouwd. Maar de zeesluis van Sas van Gent was al in twee jaar klaar. En in plaats van 920 miljoen werd aan deze maar 3.500 euro uitgegeven. De leden van modelbouwvereniging Zuid-Zuiwest uit Terneuzen zijn trots op hun tien meter lange bouwwerk.

Bloed, zweet en tranen heeft het bouwwerk gekost, vertelt Frank Paauwe. "Twee jaar hebben we hier aan gewerkt met ongeveer vijf man. De oudste is 81. Die heeft nog een lasdiploma moeten halen om de onderdelen van de brug aan elkaar te lassen."

De vereniging had al een sluis die tijdens vaarweekenden werd gebruikt om de modelboten door te laten varen, maar die was aan vervanging toe. "We besloten toen om maar meteen de Nieuwe Sluis na te bouwen." De vereniging kon aan de tekeningen van de Nieuwe Sluis in Terneuzen komen en ging aan de slag.

De Nieuwe Sluis op modelformaat is tien meter lang en drie meter breed. Voor het vaarweekend op 22 en 23 juni op Marina Beach bij Hoek wordt de sluis voor het eerst in zijn geheel opgebouwd. De sluis wordt dan ook officieel geopend.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren