Terwijl Kapelle op één oor lag, werd in het dorp een Syrische terreurverdachte aangehouden

Hoe vroeg het precies was toen de Syrische terreurverdachte dinsdagochtend werd opgepakt in de Kasteelstraat in Kapelle, wil burgemeester Huub Hieltjes niet zeggen. Duidelijk is wel dat een groot deel van buurtbewoners nog op één oor lag toen toen de 47-jarige Syriër, die vocht onder de strijdersnaam Abu Khuder, rustig werd aangehouden. Voor de Kapellenaren werd pas rond 14.00 uur duidelijk wat er zich die ochtend in hun dorp had afgespeeld.

Kasteelstraat in Kapelle (foto: Omroep Zeeland)

De burgemeester van Kapelle wist wat er zou gebeuren omdat hij tevoren geïnformeerd was over de aanhouding. Hieltjes vermoedt dat het bijna alle Kapellenaren is ontgaan. "Gelet op het tijdstip zou het goed kunnen dat buurtbewoners niets gemerkt hebben." En dat blijkt ook tijdens een rondgang door de Kasteelstraat in Kapelle, waar de man werd aangehouden.

Niet verwacht

Buurtbewoners willen er niet veel over kwijt, en kijken van achter de gordijnen wat er op straat gebeurt. De enkeling die wel wat wil zeggen laat weten verbaasd te zijn. "Je verwacht niet dat dit soort mensen bij je in de straat wonen."

Politieteam Oosterscheldebekken noemt op Facebook de aanhouding 'behoorlijk ingrijpend'.

De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.

Thomas Aling, woordvoerder van de Landelijke Eenheid van de politie, laat weinig details los over de aanhouding. "Exacte gegevens kan ik niet geven vanwege de privacy." Wel vertelt Aling dat Abu Khuder gisterochtend 'rustig is aangehouden'.

Abu Khuder zou commandant geweest zijn van het terroristische bataljon Jabhat al-Nusra, een zijtak van Al-Qaida, en deel hebben genomen aan de gewapende strijd. Het bataljon is bekend geworden als Ghurabaá Mohassan, oftewel Vreemdelingen van Mohassan.

"De verdachte is betrokken bij oorlog en terroristische misdrijven in Syrië", vertelt woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid van de politie. "Wij gaan hem horen met de informatie die we uit het onderzoek hebben gehaald."

Je ziet het niet

De verdachte woont al jaren onopgemerkt in Kapelle. "Dit soort verdenkingen zijn van oorlogsmisdaden in Syrië, dat is niet iets wat je zomaar ziet. Het is niet iets wat je aan iemand ziet als die door het dorp loopt", legt Hieltjes uit.

Het strafrechtelijk onderzoek tegen de man is begonnen met informatie van de Duitse politie, die over verklaringen van getuigen tegen de man beschikte. "Het onderzoeksteam gaat hem nu horen en confronteren met zaken waarvan wij hem verdenken", vertelt woordvoerder Aling van de Landelijke Eenheid van de politie.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Kapelle Abu Khuder
Deel dit artikel:

Reageren