NorthSeaChefs strijden tegen visverspilling

Griet, heek en wulk, voor velen nog onbekende vissoorten, maar daar willen de NorthSeaChefs verandering in brengen. Jaarlijks wordt tussen de 800.000 en 950.000 ton vis als bijvangst weggegooid. Een schande vinden de chefs en daarom lieten ze gisteravond in Cadzand zien dat deze onbekende vissen ook heel lekker kunnen zijn.

Veertien Nederlandse Northseachefs ondertekenden de erecode in Cadzand waarmee ze instemmen gaan met het koken van bijvangst (foto: Omroep Zeeland)

Chef-kok Filip Claeys heeft in 2011 de organisatie opgericht in België. Nu is het naar Nederland overgewaaid. Hij is daar ontzettend blij mee, want het verliep in het begin niet allemaal even soepel. "Ik ben veertig procent van mijn klanten verloren omdat ze geen bijvangst wilden eten, maar ik zette toch door", vertelt Claeys. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want vier jaar geleden kostte de vis in België nog 20 cent per kilo, momenteel schommelt het tussen de 3 en 4 euro.

Win-winsituatie

Volgens Claeys is deze strategie een win-winsituatie. "Vissers hoeven minder vis weg te gooien en voor de consumenten is het goedkoper dan 'populaire' vis als bijvoorbeeld tong", verklaart Claeys. "Als de visser namelijk op tong vist en één kilo vangt, dan is de overige veertig kilo bijvangst. Dat is hartstikke zonde om weg te gooien. We moeten leren te werken met wat de visser vangt en niet omgekeerd."

De octopus is een voorbeeld van bijvangst dat vaak wordt weggegooid, maar chef Soenil Bahadoer heeft het verwerkt in dit gerecht (foto: Omroep Zeeland)

Claeys heeft inmiddels zo'n vijftig nieuwe vissoorten ontdekt mede dankzij de blue box. "Als er vissen bijzitten in de bijvangst die we niet kennen worden ze onderzocht. We sturen ze dan op in een zogenoemde blue box waar vier vissoorten om de twee maanden worden bekeken zodat we daarna weten hoe we ze kunnen bereiden", zegt Claeys.

Consumenten over de NorthSeaChefs

Van de veertien Nederlandse chefs doen drie Zeeuwen mee: Sergio Herman, DP Arkenbout en Syrco Bakker. Ze zijn ervan overtuigd dat het concept in Nederland aan zal slaan. "Ik denk dat het nog een lange weg te gaan is, omdat veel mensen niet eens het verschil weten tussen gekweekte vis of vis uit de Noordzee. Maar onze missie is om ze de juiste educatie te geven en ze van mening te doen veranderen", aldus Bakker.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren