Deze wasmachine wast uitstoot schepen schoon

Zeeschepen moeten van de Internationale Maritieme Organisatie, die regels opstelt voor veiligheid en milieu, vanaf volgend jaar hun zwaveluitstoot terugdringen. Door die eis gaan reders nu op zoek naar alternatieven zoals een wasmachine die het gas schoon wast.

Het bedrijf Exotech in Vlissingen maakt sinds kort zulke wasinstallaties, ook wel scrubbers genoemd. Exotech werd begin dit jaar overgenomen door het Moerdijkse bedrijf Verolme. Dat bedrijf produceert al langer die scrubbers. Dat zijn een soort wasmachines die de uitstoot van schepen letterlijk kunnen schoonwassen. Na het samengaan van beide bedrijven worden de scrubbers nu ook in de Vlissingse haven gemaakt.

Kansen voor de werkgelegenheid

Directeur Jos Mols is blij met deze nieuwe tak van sport binnen het bedrijf want het biedt volgens hem kansen als het gaat om werkgelegenheid. "Absoluut! We hebben zeventig man personeel in vaste dienst en we hebben nu twee nieuwe werknemers in dienst genomen. We verwachten dit met nog minimaal vijf uit te gaan breiden."

Een scrubber wordt geplaatst onderin de schoorsteen van een schip. Daar wast het als het ware de uitlaatgassen waardoor de zwaveloxide er grotendeels uit wordt gefilterd. "Het betekent dat we de uitstoot van zwaveloxide kunnen terugdringen van drieënhalf procent naar onder een half procent." aldus Mols. In totaal heeft het bedrijf nu zes scrubbers geproduceerd en zijn er gesprekken om ook de komende jaren scrubbers te produceren.

Lees ook:

Reageren