Bladluizen dwingen boeren op de knieën

De boeren zitten nog niet met de handen in het haar, maar de luizen rukken wel op in een aantal gewassen. Wim Westerbeke in Vogelwaarde heeft de zwarte bonenluis al in zijn suikerbieten gezien.

Westerbeke knielt op een perceel suikerbieten tussen de jonge plantjes en vindt op enkele blaadjes van de bieten zwarte bonenluizen. "De luizen zuigen sappen uit de blaadjes waardoor ze geel worden. De biet zal dan minder groot worden waardoor je uiteindelijk minder opbrengst hebt."

Het Y-virus

De groene perzikluis is schadelijker dan de zwarte bonenluis. "Deze luis zuigt zoveel sap uit de blaadjes dat de biet uiteindelijk helemaal niet meer groeit, " zegt Westerbeke, die ook werkt voor de Suikerunie. "Deze luis is ook schadelijk voor de aardappelplant, omdat ie het zogenaamde Y-virus kan overbrengen."

De groene perzikluizen zaten enige tijd geleden in Friesland en op een perceel in Zeeuws-Vlaanderen. Die luizen zijn inmiddels succesvol bestreden.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren