Kapelse terreurverdachte ook verdacht van executie Syrische militair

De 47-jarige Syriër die dinsdag in Kapelle is aangehouden, wordt niet alleen verdacht van lidmaatschap van een terroristische organisatie, maar ook van moord als oorlogsmisdrijf. Hij zou hebben deelgenomen aan de standrechtelijke executie van een Syrische luitenant-kolonel in juli 2012. Van dit oorlogsmisdrijf circuleren video's op internet. Dit heeft het Landelijk Parket bekendgemaakt.

De Syrische terreurverdachte is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag, deze heeft besloten dat de man langer blijft vastzitten. De rechtbank in Den Haag is aangewezen om oorlogsmisdrijven te behandelen.

Duitse politie

De verdachte verblijft sinds 2014 in Nederland en is in het bezit van een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd. Het strafrechtelijk onderzoek tegen hem is begonnen met informatie van de Duitse politie, die beschikte over verklaringen van getuigen tegen de man. De Engelse krant The Guardian heeft in juli 2012 een interview met de verdachte gepubliceerd. Hij werd in het artikel opgevoerd onder zijn strijdersnaam Abu Khuder, zo bleek uit het politieonderzoek.

Gedesillusioneerd

In het onderzoek is naar voren gekomen dat de verdachte zou hebben geholpen bij de oprichting van een van de eerste bataljons van het Vrije Syrische Leger. Na korte tijd zou hij gedesillusioneerd zijn overgegaan naar Jabhat al-Nusra en trouw hebben gezworen aan dit toenmalige filiaal van Al Qaida in Syrië.

Doodgeschoten aan de oever van de Eufraat

Op de video's die rondgegaan op internet is te zien hoe een Syrische militair met ontbloot bovenlijf naar de oever van de Eufraat wordt geleid en doodgeschoten. De man uit Kapelle zou hebben deelgenomen aan deze executie. De politie onderzoekt ook of Abu Khuder betrokken is bij andere oorlogsmisdrijven.

Dinsdagochtend werd de 47-jarige Syriër in alle vroegte aangehouden bij zijn woning in Kapelle. Het bericht dat een terreurverdachte is opgepakt in Kapelle, doet behoorlijk wat stof opwaaien in het dorp. Buren omschrijven de Syrier als een aardige man met een groot gezin. Ook deed de man vrijwilligerswerk op de buurtbus. "Toen ik het hoorde dacht ik: dat kan toch niet onze Achmed zijn", zei een collega van die buurtbus eerder deze week.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Kapelle terrorisme Syriër
Deel dit artikel:

Reageren