'Tijdelijke weg moet verkeersproblemen Sas van Gent terugdringen'

Om problemen rond de afgesloten Westkade in Sas van Gent terug te dringen, moet er een tijdelijke weg komen. Dat stelt Lucas Berkelaar van D66 in Terneuzen. De weg moet het verkeer over het oude terrein van de glasfabriek leiden. Het zou betekenen dat het verkeer vanuit België niet meer om hoeft te rijden via de Tractaatweg en de brug.

Belgische bezoekers rijden op die manier om kunstmestfabrikant Rosier heen, het bedrijf aan de Westkade waar de kade zo slecht is dat er zelfs niemand meer over mag lopen. Naast D66, voelen ook de ChristenUnie en PvdA iets voor zo'n tijdelijke omleiding. Het CDA wil nog niet denken aan zo'n tijdelijke weg. Die partij vindt dat de Westkade erg lang afgesloten moet zijn om zo'n investering te rechtvaardigen. Sociaal Terneuzen voelt meer voor een permanente oplossing, omdat de overlast -zoals het er nu naar uitziet- nog zeker een jaar duurt.

Financiële compensatie voor ondernemers

D66 heeft eerder met vragen in de gemeenteraad van Terneuzen de afsluiting van de Westkade in Sas van Gent onder de aandacht gebracht. Zo vroeg de partij of financiële compensatie voor ondernemers mogelijk is, omdat meerdere middenstanders aangeven tien tot vijftien procent minder omzet te hebben door de afsluiting. De weg bij de kade gaat waarschijnlijk dit jaar niet meer open.

Partijen verdeeld

Zo'n financiële compensatie zien de meeste partijen niet zitten, niet haalbaar of nog veel te vroeg. Zo zegt PvdA fractievoorzitter Cees Liefting: "De gemeente zou een te grote broek aan trekken als we de ondernemers gaan compenseren." Johan Hessing van 50PLUS en Paul Balcaen vinden het te voorbarig om nu al te kijken naar compensatie. De PVV wil de ondernemers wel compenseren: "De ondernemers stonden al onder druk en dit is een soort genadeslag voor het stadje", aldus India Zandman van de PVV Terneuzen.

De gemeente Terneuzen gaat met Rosier en Rijkswaterstaat om de tafel om te praten over de ontwerpvarianten die er nu liggen. Na dat overleg wordt mogelijk duidelijk hoe de Westkade kan worden vervangen, wie dat gaat betalen en hoe lang de afsluiting nog gaat duren. Het is nog niet bekend wanneer het overleg plaatsvindt.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Sas van Gent Westkade
Deel dit artikel:

Reageren