Twee miljoen euro subsidie voor Scalda

Scalda krijgt twee miljoen euro van het Rijk voor drie projecten die het samen met het bedrijfsleven uitvoert. Het gaat om een project in de offshore windsector, eentje voor kwetsbare mensen die moeite hebben om aan werk te komen en een project waarbij projectpraktijkgestuurd leren centraal staat.

Het geld komt uit het Regionaal Investeringsfonds Mbo. De projecten moeten een belangrijke impuls aan de economische en sociale ontwikkeling van Zeeland geven.

Project 1 richt zich op het opleiden en aantrekken van werknemers voor de offshore windsector (foto: Omroep Zeeland)

Project 1: Centrum voor Innovatief Vakmanschap Wind op Zee

Nu de energiesector volop in de overgang naar duurzame energiebronnen zit en er voor de kust van Walcheren offshore windparken worden gebouwd, zijn extra mensen hard nodig. Binnen dit centrum werken 25 partners samen om vakmensen voor de offshore windsector te werven en op te leiden.

De door Scalda ontwikkelde opleidingsmodules leiden mbo-studenten én vakmensen - die bijvoorbeeld al in de werktuigbouwkunde, elektrotechniek of maintenance werkzaam zijn - op tot professionals die aan het werk kunnen in de energietransitie.

De medewerkers werken en leren op werkleerlocaties in bedrijven en instellingen in de techniek, groen, horeca en dienstverlening.  (foto: Adrie de Willigen)

Project 2: Participatielab Zeeland

Het Participatielab Zeeland helpt kwetsbare mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt te integreren in het arbeidsproces. Scalda werkt in dit project samen met arbeidsontwikkelbedrijven De Zuidhoek en Orionis, gemeente Schouwen-Duiveland en de Walcherse gemeenten.

Voor deze groep ontwikkelt Scalda een speciaal onderwijsprogramma. De medewerkers werken en leren op werkleerlocaties in bedrijven en instellingen in de techniek, groen, horeca en dienstverlening.

Scalda zet zich meer in op les op locatie (foto: Omroep Zeeland)

Project 3: Praktijkroutes Zeeuws-Vlaanderen

Bij een praktijkroute (een variant op de bol-opleiding) werkt en leert de student vanaf dag 1 van z'n opleiding op de werkvloer mee. Coaches en docenten geven les op de werkvloer. Scalda doet dit samen met 23 werkgevers, de middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen en de drie Zeeuws-Vlaamse gemeentes.

Het gaat om opleidingen als commerciële en zakelijke dienstverlening, horeca, recreatie, groen, logistiek en ict.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Scalda
Deel dit artikel:

Reageren