Meeste stemmen voor CDA in de Eerste Kamer

In Zeeland gaan de meeste stemmen van de Provinciale Statenleden voor de Eerste Kamer naar het CDA. Zeven Statenleden stemden vanmiddag precies om 15.00 uur voor een zetel van die partij. De SGP en Forum voor Democratie volgden met vijf stemmen. In Nederland worden de leden van de Eerste Kamer gekozen door de leden van Provinciale Staten.

Uitslagen verkiezingen Provinciale Staten vergeleken met stemmen voor Eerste Kamer

Partij Uitslag PS-verkiezingen Stemmen Eerste Kamerverkiezingen
CDA 7 zetels 7 stemmen
SGP 5 zetels 5 stemmen
FvD 5 zetels 5 stemmen
VVD 4 zetels 4 stemmen
PvdA 4 zetels 4 stemmen
SP 2 zetels 2 stemmen
PVV 2 zetels 2 stemmen
GL 2 zetels 2 stemmen
CU 2 zetels 2 stemmen
50+ 2 zetels 2 stemmen
PvZ 2 zetels n.v.t.
PvdD 1 zetel 1 stem
D66 1 zetel 1 stem
OSF n.v.t. 2 stemmen (van PvZ)

Kees Bierens (VVD) brengt z'n stem uit voor de Eerste Kamerverkiezingen. (foto: Omroep Zeeland)

Weinig Zeeuwse kanshebbers

Peter van Dijk is de enige Zeeuw die enige kans maakt op een plek in de Eerste Kamer. Hij staat op plaats zes. Van Dijk ligt in de clinch met zijn Zeeuwse partijgenoot Vincent Bosch. Die beschuldigt Van Dijk onder meer van intimidatie en machtsmisbruik. Van Dijk heeft aangifte gedaan van smaad en laster tegen Bosch. Partijleider Geert Wilders kiest niet tussen beide mannen. Hij wacht eerst het onderzoek van justitie af.

Statenlid Peter van Dijk (PVV) was vandaag verhinderd. Hij heeft een volmacht afgegeven.

Onverkiesbare plek

Op de kieslijst van de Eerste Kamer staan verder nog enkele Zeeuwen, maar vrijwel allemaal staan ze op een onverkiesbare plek. Kees Bierens (VVD) uit Meliskerke op plaats 23. Voor de SGP staat Harry van der Maas uit Aagtekerke op plek 9 en op 19 Ad Dorst uit Yerseke. Willem Willemse uit Vlissingen staat voor 50 PLUS op de dertiende plek.

Koos Schouwenaar (VVD) uit Middelburg en Wouter van Zandbrink (PvdA) zaten de afgelopen jaren in de Eerste Kamer. De oud-burgemeester van Middelburg stopt er mee. Van Zandbrink is niet herkozen.

In de Eerste Kamer zijn 75 zetels te verdelen.

Ger van Unen brengt haar stem uit voor de Eerste Kamerverkiezingen. (foto: Omroep Zeeland)

39 Statenleden brachten via een formulier hun stem uit. Commissaris van de Koning Han Polman las na afloop één voor één voor hoe er gestemd is. Maar dan is dus niet duidelijk wie op wie gestemd heeft. Soms kiezen Statenleden strategisch. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat er een restzetel gaat naar hun partij of een partij die qua politieke kleur dicht bij de hunne ligt.

In Zeeland lijkt het erop dat alle Statenleden op hun eigen partij hebben gestemd. De officiële uitslag volgt op vrijdag 31 mei.

Meer over dit onderwerp:
verkiezingen provinciale staten eerste kamer
Deel dit artikel:

Reageren