Dit koekje moet ervoor zorgen dat mensen weten waar hun eten vandaan komt

Een nieuw Thools koekje moet ervoor zorgen dat de kloof tussen boer en consument kleiner wordt. Want steeds minder mensen weten nog waar hun eten vandaan komt, merkte Mariët Reins-Hage. Daarom bedacht ze samen met haar zus het Tholenaartje: een streekproduct van een boer, molenaar, bakker én slager op Tholen.

Thools koekje (foto: Mariët Reins-Hage)

Reins is boerin en verbouwt onder andere de tarwe die voor het koekje gebruikt wordt. Als boerin merkte ze dat de kloof tussen producent en consument anno 2019 erg groot is. "Dat komt ook omdat er minder boeren overblijven. Mensen weten niet meer waar ons voedsel vandaan komt", legt ze uit. Dat merkt ze ook aan de vragen die ze soms krijgt. "Of radijsjes aan de boom groeien, bijvoorbeeld."

Zeeuws spek

Het Tholenaartje moet er daarom voor zorgen dat mensen iets meer stilstaan bij waar het eten vandaan komt. De tarwe die Reins verbouwt gaat naar de molenaar die er meel van maakt. De slager zorgt voor Zeeuws spek, zodat er naast een zoete, ook een hartige smaak ontstaat. De bakker legt vervolgens de laatste hand aan het koekje.

Reins hoopt nu dat mensen bij het eten van het koekje meer stilstaan aan wat eraan vooraf is gegaan. In een flyer wordt uitgelegd welke weg is afgelegd; van tarwe tot koekje.

Meer over dit onderwerp:
Tholen Tholenaartje
Deel dit artikel:

Reageren