Geen enkele Zeeuw in Eerste Kamer gekozen

Geen enkele Zeeuw in Eerste Kamer gekozen
Geen enkele Zeeuw in Eerste Kamer gekozen © Wikipedia
Peter van Dijk
Peter van Dijk © ANP
Van Dijk zat de afgelopen vier jaar wel voor de PVV in de Eerste Kamer. Hij is teleurgesteld, maar wil niet reageren voor de camera of de microfoon. Van Dijk geeft aan dat hij eerst het provinciale onderzoek naar de interne gang van zaken bij de PVV in Zeeland wil afwachten voordat hij weer in de publiciteit treedt. Andere Zeeuwse PVV-ers gaven onlangs aan dat ze niet meer met Van Dijk willen samenwerken, en beschuldigden hem van machtsspelletjes en financieel geknoei met partijgeld. "Dat onderzoek gaat nog zeker enkele weken duren", aldus Van Dijk.

Andere Zeeuwen op onverkiesbare plek

Naast Van Dijk zaten er de afgelopen jaren nog twee Zeeuwen in de Eerste Kamer. Wouter van Zandbrink uit Aagtekerke zat sinds 13 februari 2018 voor de PvdA in de Tweede Kamer, maar ook hij wil nog niet reageren.
Naast de PvdA-er verdwijnt ook Koos Schouwenaar (VVD) uit Middelburg, sinds 2011 voor de VVD. Schouwenaar, oud-burgemeester van Middelburg stopt er mee omdat hij al twee termijnen voor de VVD in de Eerste Kamer zat. Hij is 72 jaar.
Op de kieslijst van de Eerste Kamer stonden verder nog enkele Zeeuwen, maar vrijwel allemaal op een onverkiesbare plek. Kees Bierens (VVD) uit Meliskerke op plaats 23. Voor de SGP Harry van der Maas uit Aagtekerke op plek 9 en op plaats 19 Ad Dorst uit Yerseke. Willem Willemse uit Vlissingen voor 50PLUS op de dertiende plek.
In de Eerste Kamer zijn 75 zetels te verdelen.
<p>De officiële uitslag voor de Eerste Kamer: </p><p>FvD : 12 zetels <br> VVD: 12 zetels)<br> CDA: 9 zetels <br> GL: 8 zetels<br> D66: 7<br> PvdA: 6<br> PVV: 5<br> SP: 4<br> CU: 4<br> PvdD: 3<br> SGP: 2<br> 50PLUS 2<br> OSF 1</p>
De leden in de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van Provinciale Staten. Dat gebeurde afgelopen maandag ook in Middelburg. Toen gingen vanuit Zeeland de meeste stemmen naar het CDA:

Uitslagen verkiezingen Provinciale Staten vergeleken met stemmen voor Eerste Kamer

Partij Uitslag PS-verkiezingen Stemmen Eerste Kamerverkiezingen CDA 7 zetels 7 stemmen SGP 5 zetels 5 stemmen FvD 5 zetels 5 stemmen VVD 4 zetels 4 stemmen PvdA 4 zetels 4 stemmen SP 2 zetels 2 stemmen PVV 2 zetels 2 stemmen GL 2 zetels 2 stemmen CU 2 zetels 2 stemmen 50+ 2 zetels 2 stemmen PvZ 2 zetels n.v.t. PvdD 1 zetel 1 stem D66 1 zetel 1 stem OSF n.v.t. 2 stemmen (van PvZ)

Lees ook:

<p>Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de <a href="https://www.omroepzeeland.nl/app">Omroep Zeeland app</a> voor <a href="https://play.google.com/store/apps/details?id=nl.omroepzeeland.android&feature=featured-apps">Android</a> of <a href="https://itunes.apple.com/nl/app/omroep-zeeland/id473931082?mt=8">iPhone/iPad</a>.</p>