Weinig discussie op eerste dag rookverbod strand Renesse

Het rookvrije strand in Renesse is vanaf vandaag een feit. Renesse heeft daarmee nu het eerste rookvrije strand van Nederland. Hoewel na de bekendmaking van de maatregel de kritiek op sociale media niet van de lucht was, heeft de eerste dag van het experiment op het strand nog niet tot veel discussie geleid. Zelfs verstokte rokers hebben begrip voor het rookverbod.

Het gaat om het stuk strand van 500 meter tussen strandpaviljoen De Haven, aan de strandovergang bij de Jan van Renesseweg, en de strandopgang Scholderlaan, waar peuken nu niet meer welkom zijn. Door middel van informatieborden worden bezoekers op rookverbod gewezen.

Handhaving lastig

"Handhaving van het verbod is wel lastig, maar daar gaat het ook niet om. Het gaat ons om de bewustwording", stelt Theo Nieuwenhuizen, de initiatiefnemer van de actie en verantwoordelijk voor het schoonmaken van de Schouwse stranden. "Ik heb vanmorgen wel een rondje gemaakt over het strand, maar niet speciaal om te controleren of mensen aan te spreken. En ik heb trouwens geen rokers gezien."

Het doel is voor Nieuwenhuizen vooral het verminderen van de hoeveelheid rommel die rokers achterlaten. "Want die peuken zorgen voor milieuoverlast en zijn heel moeilijk op te ruimen."

'Blij mee'

De strandgangers hebben in ieder geval geen probleem met het peukenverbod. "Ik ben er blij mee", zegt een vrouw. "Ik zit hier met mijn kinderen en ik wil niet dat ze die rook inademen." Ze is er niet speciaal voor naar dit strand gekomen, maar als ze iemand er ziet roken dan overweegt ze wel om diegene erop aan te spreken. "Ja, ik denk wel dat ik dat zou doen ja."

Niet iedereen op het rookvrije strand is op de hoogte van de nieuwe regels. "Maar ik vind het wel oké", zegt een Duitse toerist als hij hoort van de regels. Andere toeristen zijn al wel op de hoogte. "Wij zijn speciaal naar dit strand gekomen omdat er niet gerookt wordt", zegt een van hen. "Rook stinkt en mensen laten overal de peuken liggen", vult zijn vrouw aan. "We zijn er dus erg blij mee."

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland Renesse strand rookverbod
Deel dit artikel:

Reageren