Vrijwilligers 'vertalen' moeilijke brieven uit post Stallanders

De post lezen en begrijpen lijkt zo alledaags en vanzelfsprekend, maar zo'n dertigduizend volwassen Zeeuwen hebben hier moeite mee. Daarom hebben stichting Anna Zorgt en Het Taalhuis daar iets op bedacht: Het Postcafé.

Vandaag opent het Postcafé voor het eerst haar deuren in het gebouw van Anna Zorgt in Sint-Annaland. Het is het tweede Postcafé van Zeeland, in Zierikzee staat de eerste. Iedere dinsdagmiddag helpen vrijwilligers jong en oud met het lezen en begrijpen van hun post. Het zijn dus niet alleen laaggeletterden of mensen met een andere moedertaal, maar ook ouderen komen langs om bijvoorbeeld geholpen te worden met hun bankzaken of het opnieuw aanvragen van hun rijbewijs.

Brieven die in 'moeilijke taal' zijn geschreven, zijn voor veel mensen een uitdaging en zelfs vaak onmogelijk om te lezen en te begrijpen. De vrijwilligers van stichting Anna Zorgt en het Taalhuis pluizen deze brieven uit en vertalen ze in 'makkelijkere taal'.

Opening met presentatie in het nieuwe Postcafé (foto: Omroep Zeeland)

De stichtingen willen met het Postcafé laaggeletterdheid bestrijden, maar ook inventariseren hoeveel 'moeilijk geschreven' brieven er verstuurd worden en waar deze vandaan komen. Het Taalhuis koppelt deze gegevens terug naar de afzender van de brieven, in de hoop dat de afzender de volgende keer meer leesbare brieven verstuurt.

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren