Nieuw plan voor jeugdzorg; 'Jongeren moeten de zorg krijgen waar ze recht op hebben'

Er moet beter worden samengewerkt om de Zeeuwse jeugdzorg te verbeteren. Dat is de eerste conclusie uit een gesprek tussen gemeenten over de toekomst van de jeugdzorg. Uit een onderzoek blijkt dat er sprake is van wachtlijsten, financiële problemen en een hoge werkdruk.

archiefbeeld (foto: Omroep Zeeland)

Vandaag kwamen alle dertien Zeeuwse gemeenten samen om te praten over de uitkomst van een onderzoek over instellingen in Zeeland die zich bezighouden met jeugdbescherming en jeugdreclassering. Afgesproken is om uiterlijk eind 2020 met een concreet plan naar buiten te komen.

Behandeling in eigen leefomgeving

Volgens wethouder Derk Alsema van de gemeente Goes moeten jongeren vooral worden behandeld in hun eigen omgeving. "Dat is een uitdaging in Zeeland en daar moeten veel afspraken over worden gemaakt. Jongeren moeten de zorg krijgen waar ze recht op hebben." Ook moeten jongeren minder van instelling naar instelling worden gestuurd.

Om de lange veiligheidsketen waar hulpvragende Zeeuwen nu tegenaan lopen te verkorten, werken de gemeenten samen met onder meer de Raad voor de Kinderbescherming, Veilig Thuis Zeeland en het Ministerie van Justitie & Veiligheid.

Meer over dit onderwerp:
jeugdzorg wachtlijsten problemen
Deel dit artikel:

Reageren