Zeeuwse muzikanten varen door weer en wind met oud vrachtschip naar Oerol

In tien dagen van Zierikzee naar Terschelling voor festival Oerol, met een oud zeilend vrachtschip, vol muzikanten. Onderweg leggen ze in verschillende havens aan om op te treden. "Ik zeg altijd maar: het leuke aan zowel zeilen en muziekmaken is improviseren."

Op de boot zitten twee bands, twaalf muzikanten, die elkaar gevonden hebben in de muziek: de zeezigeunerband Rommelhond en de zeeman bluesband Morjak, beide uit Zierikzee. Voeg daar per stad nog wat bevriende muzikanten aan toe die op de wal eenmalig aansluiten en je hebt een vrolijke, volle club. De rode draad tussen de muzikanten is hun passie voor de zee.

'Elke dag in een andere stad muziekmaken'

Het oude zeilschip vaart van Zierkzee via Willemstad, Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Haarlem, Enkhuizen en Makkum om op 13 juni op Oerol Terschelling aan te komen. "Elke dag weer in een ander stadje muziekmaken", vertelt kapitein/zanger/gitarist Wiebe Radstake uit Zierikzee.

Maar niet alleen op de wal wordt gemusiceerd: Radstake: "In sluizen, op zee... overal waar we komen proberen we muziek te maken op het schip. We hopen dat daar een nieuw album uitkomt."

Tussendoor moet er natuurlijk ook gewoon gevaren geworden, iets wat met het wispelturige weer van de afgelopen dagen ook nog een beetje spannend is. "Zaterdag wordt veel wind opgegeven, we varen dan van Dordrecht naar Rotterdam. Als het echt niet anders kan, valt er een concert tussenuit", zegt Radstake. "Maar daar ga ik niet vanuit."

Meer over dit onderwerp:
Morjak Rommelhond
Deel dit artikel:

Reageren