Dode walvis van vijftien meter gevonden in Vlissingse haven

In de haven van Vlissingen is vanmorgen een dode walvis gevonden van vijftien meter. Het dier lag tegen de voorkant een schip, de bulbsteven, en is waarschijnlijk elders omgekomen en door het schip meegenomen de Sloehaven in.

De vijftien meter lange walvis is voor onderzoek uit het water gehaald. Medewerkers van de faculteit Diergeneeskunde aan de Universiteit Utrecht doen onderzoek naar de doodsoorzaak van de walvis. Het walviskarkas ligt is op de kade getild, klaar om onderzocht te worden.

Aanvaring of natuurlijke dood?

Zo wordt bijvoorbeeld gekeken of de walvis door een aanvaring om het leven is gekomen of ziek was en een natuurlijke dood is gestorven. Verder moet het onderzoek aantonen hoe lang het dier al ongeveer dood is en wat het dier voor het laatst had gegeten.

Dode walvis ligt op de kade, klaar voor onderzoek (foto: HV Zeeland)

Het gaat om een jong mannetje gewone vinvis. Dat blijkt onder meer uit de lengte. Gewone vinvissen kunnen tot wel 26 meter lang worden. Volgroeide exemplaren wegen zo'n dertig tot tachtig ton. Normaal gesproken komt de gewone vinvis niet voor in de Nederlandse kustwateren.

Opgepikt bij Frankrijk en Spanje

Biologe Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht, die het kadaver gaat onderzoeken, denkt dat het dier een paar dagen geleden is opgepikt in de Golf van Biskaje bij Frankrijk en Spanje. Daar komen veel gewone vinvissen voor.

IJsseldijk moet aan het eind van de middag klaar zijn met haar onderzoek, voordat een storm over Zeeland trekt, maar volgens IJsseldijk is dat haalbaar. "Het kadaver ligt goed beschut. Toen ze het uit het water haalden, was al bekend dat het slecht weer zou worden. Daar is rekening mee gehouden."

'Naturalis heeft geen interesse'

Na het onderzoek gaat het kadaver naar Rendac, waar het wordt vernietigd. "Museum Naturalis in Leiden heeft geen interesse. Het gaat om een beschadigd kadaver, met gebroken wervels en misschien gebroken ribben. Een kapot kadaver is niet interessant om tentoon te stellen."

De dode walvis op de kade (foto: Omroep Zeeland)

Door het kanaal

Het is niet de eerste keer dat een walvis wordt meegenomen op de bulb van een schip naar Zeeuwse wateren. In 2015 kwam ook al een dode gewone vinvis op die manier hier terecht. Het dier belandde uiteindelijk via het kanaal van Gent - Terneuzen in de haven van Gent. Het walviskarkas werd destijds pas bij Zelzate opgemerkt.

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren