Betonvloer gestort in doorlaat Grevelingendam voor testcentrum getijdenstroom

Met het storten van de betonvloer is vandaag een start gemaakt met de bouw van het nieuwe testcentrum voor getijdenstroom in de doorlaat van de Grevelingendam. Het storten van de betonvloer is volgens de betrokken organisaties een belangrijke mijlpaal in het project.

De doorlaat in de Grevelingendam waar een testcentrum voor getijdenstroom wordt aangelegd (foto: Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV.)

"Het is een bijzonder moment, deze eerste van acht betonstortingen, en een teken dat we op schema liggen om het testcentum voor getijdenstroom nog dit jaar op te leveren", zegt Pieter Bloemendaal van BT Projects.

Pieter Bloemendaal van BT Projects over de betonvloer

Aannemer uit Hansweert

Dat bedrijf is de opdrachtgever voor de bouw van het Tidal Technology Center Grevelingendam (TTC-GD), zoals het testcentrum voluit heet. De bouw wordt uitgevoerd door de aannemer Van der Straaten uit Hansweert.

Pieter Bloemendaal van BT Projects en Leonard Pekaar van Van der Straaten BV bij het storten van de betonvloer (foto: Van der Straaten Aannemingsmaatschappij BV)

Het TTC-GD is een technologiecentrum dat ontwikkelaars van waterturbines mogelijkheden biedt hun technologieën te testen, certificeren, valideren en demonstreren in een realistische omgeving. Het is de eerste locatie ter wereld waar aan land op grote schaal getijden- en rivierturbines kunnen worden geplaatst en getest. Volgens Bloemendaal is dit wereldwijd een belangrijke stap voor de ontwikkeling van duurzame waterkracht.

Zes meter onder NAP

De bouw van het TTC-GD in de Grevelingendam na de winterstop hervat met staalwerkzaamheden. Daarna volgde het storten van beton in de stromingsgoten tot een niveau van ongeveer zes meter onder NAP. Deze bouwfase zal naar verwachting klaar zijn rond 1 oktober 2019. En dan moet het testcentrum er zo uit komen te zien als in deze animatievideo op YouTube:

Lees ook:

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Deel dit artikel:

Reageren