'Mishandeling was slechts een corrigerende tik'

De politie spreekt van 'mishandeling van een handhaver', maar Rinus Souisa uit Middelburg, hij was het die de klap uitdeelde, spreekt van een corrigerende tik. Het gebeurde zondag aan het eind van de middag tijdens de Stadsfeesten in Middelburg.

Souisa was een paar vaatjes bier naar een café aan de Turfkaai aan het vervoeren omdat het daar veel drukker was dan verwacht. Dat kwam door een concert van Danny Vera met enkele leden van BLØF. Ter hoogte van de Varkensmarkt kwam Souisa een verkeersregelaar tegen. De regelaar zou op de auto van Souisa hebben geslagen waarna deze de man sloeg. "En toen zakte hij door z'n knieën", aldus Souisa.

Volgens de politie werd Souisa aangesproken door de verkeersregelaar. "Maar hij heeft zijn woorden niet gebruikt", zegt Souisa. "Ik deed mijn raampje aan de rechterkant naar beneden, maar hij liep al naar de andere kant van mijn auto en sloeg op de motorkap. Dat pikte ik niet en toen ben ik uitgestapt en heb hem een corrigerende tik gegeven."

Knock-out

Volgens omstanders ging de verkeersregelaar knock-out. Souisa houdt het erbij dat hij 'door zijn knieën zakte'. Hij vervolgde zijn weg richting het café om de vaten bier af te leveren. Volgens de politie troffen agenten de auto op de Nieuwe Haven aan. Ze probeerden hem te arresteren, maar hij verzette zich daartegen, waarop ze pepperspray gebruikten.

Na de vele afgelastingen van afgelopen zaterdag hebben we gisteren een prachtige dag gehad en heeft heel Middelburg genoten van al het moois wat er georganiseerd was door alle deelnemers en vrijwilligers. Helaas heeft de dag één negatief incident gekend en dat betreuren wij.

Dit is in samenwerking en samenspraak met de politie, gemeente, hulpverleners en een aantal vrijwilligers opgelost. Hoe de rest nu verloopt, laten wij over aan de politie en betrokkenen.

De verkeersregelaar, ook een vrijwilliger, maakt het naar omstandigheden goed en dat is voor ons het allerbelangrijkste. Volgend jaar is hij er gewoon weer bij.

Wij willen via deze weg iedereen bedanken voor zijn of haar hulp in dezen en willen de rest van deze prachtige dag niet laten overschaduwen door een negatief incident.

Berry ten Berge namens de organisatie

Over één ding zijn de organisatie en Souisa het eens: Het was een geslaagd evenement. Rinus Souisa: "Maar het was veel drukker dan verwacht, niemand had daarop gerekend. Ik snap ook wel dat je dan als verkeersregelaar veel mensen weg moet sturen. Maar ik wilde uitleggen waarom ik daar moest rijden en kreeg de kans niet eens."

De organisatie van het evenement heeft bovenstaande schriftelijke verklaring afgegeven. De verkeersregelaar wilde niet reageren. De politie beschouwt het incident als het mishandelen van een handhaver. Het Openbaar Ministerie bepaalt later of Souisa daarvoor vervolgd wordt.

Lees ook:

Reageren