De poepuil heeft het niet makkelijk

Zeeuws-Vlaanderen is een plek waar van oudsher veel steenuilen voorkomen. Maar net als in de rest van het land staat ook hier het leefgebied van de uiltjes, met hun opvallend citroengele ogen, onder druk. Zo liep het aantal broedparen in zestien jaar tijd terug van 400 naar een kleine 300.

Jonge uilen worden geringd en geregistreerd (foto: Omroep Zeeland)

Het leefgebied van de steenuil wordt bedreigd door de aanleg van woningen, industrie en wegen. Maar ook het slopen van oude boerderijen en het teruglopend aantal hoogstamfruitbomen, met holtes erin waar de vogels zich graag in verschuilen, zijn belangrijke factoren.

Nestkasten

Alex de Smet, regiocoördinator van het Steenuilenoverleg Nederland, pleit voor het plaatsen van meer nestkasten om de steenuilen te helpen. In deze periode worden de al bestaande nestkasten bezocht door vrijwilligers van natuurorganisaties. De diertjes worden gemeten, gewogen en geringd.

Niet voor niets de naam 'poepuil'

De steenuil wordt ook wel poepuil , of in Zeeland 'poepule' genoemd. Die naam heeft het uiltje niet voor niets, want het is een echte 'schijterd'. Normaal staan er vooral muizen op het menu, maar in de zomer schakelt de uil over naar een dieet van wormen en insecten. Daar zit veel vocht in, waardoor de dieren diarree krijgen en al gauw voor een smeerboel zorgen.

ITEM Steenuilen tellen

Deel dit artikel:

Reageren