Is het de zilte lucht of weinig stress? Zeeuwen worden heel oud

In Zeeland wonen relatief de meeste van de bijna 2.200 Nederlandse honderdplussers. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft ook dit jaar weer geconstateerd dat in Zeeland veel mensen oud worden, gemiddeld een stuk ouder dan in provincies als Noord-Brabant en Limburg.

Verjaardagstaart (foto: Pixabay)

Het is zeker niet voor het eerst dat uit de cijfers blijkt dat veel Zeeuwen stokoud worden. Toch is een waterdichte verklaring voor dat feit nog niet gevonden. In Hof Mondriaan in Middelburg bijvoorbeeld zeggen ze geen idee te hebben. Toch wonen daar maar liefst zes mensen van boven de honderd.

Zilte lucht en stress

Deskundigen houden het op een combinatie van factoren. De gezonde zilte zeelucht zou een rol spelen. Verder zouden Zeeuwen beduidend minder stress hebben dan mensen in dichtbevolkte gebieden.

Mevrouw Knuppel-Heuvelink die in Vlissingen woont, is ervaringsdeskundige. Ze heeft haar 105e verjaardag al gevierd en zit nog op gym. Volgens haar heeft ze het vitaal bereiken van haar hoge leeftijd mede te danken aan haar woonomgeving. "De mensen, het weer, de stad. Alles bevalt mij."zegt ze. "Ik wil hier niet meer weg."NOS-verslaggever Matthijs Holtrop die haar een bezoekje bracht, gaf ze nog een levensles mee. "Ik heb het moeilijk gehad, echt moeilijk. Maar ik lach altijd."

NOS-verslaggever Matthijs Holtrop op bezoek bij Vlissingse 105-jarige

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
cbs leeftijd honderdplussers
Deel dit artikel:

Reageren