Russische duikboot vaart via sluis Terneuzen naar de sloop

De Russische duikboot van het type Foxtrot die vanmorgen is vertrokken uit Zeebrugge, arriveerde rond 12.40 uur bij de sluizen in Terneuzen. Het is de laatste vaartocht van de duikboot, het bijzondere vaartuig is onderweg naar de schroothoop in Gent.

De Russische duikboot lag 23 jaar in de jachthaven van Zeebrugge. Het was een van de attracties bij Seafront, een themapark over zee en zeevaart, vis en visserij. In de loop van de jaren is de duikboot dusdanig aangetast door het zeewater dat het onderhoud te duur werd. Daarom is besloten het schip te laten slopen.

Stalen gevaarte van honderd meter

De duikboot van het type Foxtrot is een stalen gevaarte van honderd meter lang. Met plaats voor 75 bemanningsleden die maandenlang werkten en leefden op de boot tijdens de Koude Oorlog.

De Russische duikboot bij vertrek in de haven van Zeebrugge (foto: Agentschap maritieme dienstverlening en kust)

Het verslepen zou oorspronkelijk gisteren plaatsvinden, maar de weersomstandigheden lieten dat niet toe. Voorwaarden voor het transport zijn een windkracht van maximaal drie beaufort, een golfhoogte van niet meer dan één meter en een zicht van minimaal 2000 meter.

Al rekening gehouden met uitstel

Maar volgens Eva Descamps van het Vlaamse maritieme agentschap was er al rekening gehouden met mogelijk uitstel door weersomstandigheden. Om die reden was er al een extra dag voor uitgetrokken.

Eva Descamps over transport duikboot naar de sloop

Rond 11.00 uur passeerde de duikboot Vlissingen, iets eerder dan gepland. Eva Descamps van het Vlaamse maritieme agentschap verwachtte eerder dat de duikboot om 12.00 uur ter hoogte van Vlissingen zou varen. Het vaartuig arriveerde rond 12.40 uur het sluizencomplex in Terneuzen, ook iets eerder dan gepland. Daar blijft het nu nog tot 16.00 uur liggen, voor het zijn tocht voortzet naar de Gentse schroothoop. Het schip wordt tussen 20.00 en 21.00 uur in Gent verwacht.

Loodsen aan boord

De duikboot werd door twee sleepboten gesleept. Er waren loodsen aan boord om het transport te begeleiden, één op de voorste en een tweede op de achterste sleepboot.

Ter hoogte van Vlissingen zijn de twee kustloodsen afgelost door één kanaalloods die aan boord gaat van de voorste sleepboot om de duikboot veilig en wel tot aan zijn laatste rustplaats in Gent te loodsen.

Russische duikboot vaart via sluis Terneuzen naar de sloop (foto: Sjaak van der Salm)

Razendsnel toegang tot het laatste Zeeuwse nieuws, het weer, sport en live radio en tv? Download de Omroep Zeeland app voor Android of iPhone/iPad.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen Terneuzen onderzeeboot
Deel dit artikel:

Reageren