NPO 3 wordt NPO Regio, meer regionale tv op landelijke zender

Lokale, regionale en landelijke omroepen moeten elkaar beter gaan versterken. Televisiekanaal NPO3 wordt daarom op termijn omgetoverd tot NPO Regio. Regionaal tv-aanbod, zoals dat van Omroep Zeeland, krijgt hierdoor een groter bereik.

Omroep Zeeland-verslaggever (foto: Omroep Zeeland)

Anderhalve week geleden brachten Haagse bronnen al enkele plannen van minister Slob voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) naar buiten. Die plannen worden nu officieel bevestigd in een brief van de minister van Media.

Behalve een regiokanaal, wordt televisiereclame alleen toegestaan na 20.00 uur en mag er niet langer online reclame worden gemaakt. Of deze veranderingen ook gelden voor de regionale omroepen, is nog niet duidelijk. Ook kan je programma's van de regionale omroepen straks terugkijken via NPOStart.

'Geweldige kans, maar ook een teleurstelling'

Hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland noemt de inhoud van de brief dubbel. "Wat mij betreft is dit een geweldige kans om een gezamenlijk nieuws- en evenementenkanaal te creëren op NPO 3, waarbij de NOS en de regionale omroepen elkaar versterken. Tegelijkertijd betreur ik het enorm dat er fors wordt bezuinigd op de publieke omroep."

De Kort verwijst naar de zestig miljoen euro die de publieke omroep waarschijnlijk gaat mislopen als ze straks tot 20.00 uur geen reclame meer mogen uitzenden.

Hoofdredacteur Edwin de Kort (foto: Omroep Zeeland)

In de brief benadrukt Slob het belang van regionaal nieuws. Hij is zelfs bereid om wetten aan te passen om ervoor te zorgen dat regionale omroepen hun aanbod kwijt kunnen op NPO 3. Ook maakt hij vijftien miljoen euro vrij voor het ontwikkelen van programma's met een regionaal karakter op NPO 3.

Eerdere initiatieven om regionaal nieuws prominenter in de kijker te spelen, noemt de minister veelbelovend. Zo is sinds 2016 een regioblok toegevoegd aan de NOS Journaals van 12.00 en 15.00 uur en staan berichten van regionale omroepen vanaf dit najaar prominenter op de site en app van de NOS.

Vijftien miljoen euro

Naast een samenwerking tussen landelijke en regionale omroepen, wil het kabinet ook meer samenwerking tussen regionale en lokale omroepen. Het kabinet stelt daarvoor eenmalig 15 miljoen euro beschikbaar.

Meer over dit onderwerp:
Omroep Zeeland NPO 3 NPO Regio
Deel dit artikel:

Reageren